Sahul si de ce este important pentru tine

Categorie COPII|Traieste frumos
|

Vacanta e pe sfarsite si nu mai este mult pana iti vei pregati ghiozdanul, iar clopotelul va suna inceputul de an scolar. Desi stim ca ai prefera sa continui sa te joci toata ziua, noi te incurajam sa o faci intr-un mod benefic, care sa-ti aduca rezultate si pe termen lung. O modalitate de a combina joaca si dezvoltarea functiilor cognitive este sahul. Sahul are un istoric indelungat, avand o vechime de aproximativ 1500 de ani si un loc bine meritat in constiinta publica datorita beneficiilor pe care le aduce celor care practica acest sport.

Regulile jocului:

Jocul se desfasoara pe tabla de sah, de forma patrata, impartita in 8 linii si 8 coloane ce formează 64 de pătrate cu suprafețe egale. Acestea sunt numite campuri si sunt colorate alternativ in alb si negru. Jocul se joaca in 2,  iar la inceputul jocului fiecare jucator va detine 16 piese: 8 pioni, 2 turnuri (ture), 2 cai, 2 nebuni, un rege si o regina. Inceputul partidei revine jucatorului cu piese albe, iar jucatorii vor respecta anumite reguli de mutare.

♙ Pionul poate fi mutat o patratica inainte si captureaza piesa inamica de pe diagonala, inainte.

♘ Calul poate muta doar in forma de „L” si este singura piesa care poate sari peste alte piese.

♗ Nebunul poate muta doar pe directie diagonala a casutelor, si nu poate schimba culoarea casutei sale de la start.

♖ Turnul poate mutat doar orizontal sau vertical, pe linie dreapta.

♕ Regina poate muta pe orice distanta, in toate cele 8 directii (pe linie si diagonal)

♔ Regele poate muta doar in casutele imediat adiacente, in cele 8 directii, din pozitia in care se afla.

Scopul jocului este atacarea regelui, prin obtinerea matului.

In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca sahul imbunatateste o serie de aspecte aspecte, si anume:

– Sahul te invata sa iei decizii bune. Regula „piesa atinsa, piesa mutata” te obliga sa pui in balanta fiecare varianta inainte de a atinge vreo piesa, deoarece in situatia unei mutari gresite, nu te mai poti razgandi.

– Sahul te invata sa-si planifici mai bine mutarile si activitatile. Fiecare mutare de pe tabla de sah face parte dintr-un plan, insa, uneori, acesta se poate dovedi a fi unul care duce spre pierdere, motiv pentru care este indicat sa renunti la planul initial si sa-ti organizezi altul, din noua pozitie in care te afli.

– Sahul te invata sa fi mai curajos si sa gestionezi esecul. In jocul de sah unul pierde si celalat castiga…rar se termina o partida in remiza.

– Sahul te invata sa gestionezi stresul examenelor. In sah, insuccesul de moment nu este considerat un esec personal, ci o etapa necesara in evolutia sportivului. Vei invata sa te concentrezi pe ce ai de realizat in acel moment, cu mult autocontrol si fara sa intri in panica. Nu este loc pentru probleme de tipul: „Daca nu o sa stiu nimic?”, „Daca voi fi ultimul?”.

– Sahul iti imbunatateste capacitatea de memorare si atentia. S-a observat faptul ca practicantii sahului tind sa asimileze mai repede informatia, deoarece acestia incearca sa si inteleaga ceea ce trebuie sa invete, iar exercitiile de memorare a mutarilor proprii si ale adversarului reprezinta un exercitiu deosebit de benefic.

– Sahul dezvolta functiile cognitive generale (inteligenta), concentrarea, rabdarea. Sahul necesita o doza ridicata de concentrare si rabdare, asa ca practicarea acestui sport cultiva aceste trasaturi in caracterul tau.

Daca iti faci probleme privind detinerea unor piese si a tablei de sah, Malcolm Pein, maestru britanic al sahului, intr-unul din interviurile sale aduce in discutie o chestiune extraordinara si anume faptul ca sahul este atat de ieftin incat poate fi jucat si poate ajuta copiii din regiunile dezavantajate economic. Piesele de sah pot fi inlocuite de 32 pietricele de diferite forme si dimensiuni ( 16 albe si 16 negre), important este ca adversarii sa cunoasca ce simbolizeaza fiecare pietricica din cele 16 ale sale si 16 ale adversarului.

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro