Sarbatori de iarna in familie

Categorie COPII|Traieste frumos
|

Sarbatorile de iarna sunt printre cele mai frumose din an. De la mic, la mare, suntem cuprinsi de bucuria Craciunului si asteptam, cu nerabdare, aceste zile. Tara noastra este cunoscuta pentru folclorul sau bogat si obiceiurile sale unice, iar sarbatoarea Craciunului nu face exceptie.

Desi este un an atipic si poate nu vom merge la colindat, cu siguranta ne vom putea bucura in continuare de mancarurile delicioase pe care le pragatesc cei dragi.

Am fost cuminti? Prima sarbatoare importanta care deschide seria sarbatorilor din aceasta perioada este Sfantul Nicolae. Daca prezentarea aceasta este prea formala, poate ne suna mai cunoscuta notiunea de „Mos Nicolae”. In seara zilei de 5 decembrie trebuie sa ne curatam si lustruim cu grija ghetutele si sa le lasam fie la pervazul geamului, fie la usa casei. Daca am fost ascultatori, dimineata vom gasi ghetutele pline cu dulciuri si fructe, iar daca am fost mai nazdravani vom primi o nuielusa impodobita.

Mos Nicolae este ocrotitorul copiilor de pretutindeni. Se spune ca mosul isi da seama daca un copil a fost sau nu ascultator, doar trecand pe la geamul casei sau pe langa copil. Oare ce primim anul acesta, bunatati sau nuieluse?

A doua sansa. Cu toate acestea, avem a doua șansa de a primi cadouri. Inainte de Craciun ii putem trimite lui Mos Craciun o scrisoare, cerandu-i cadourile dorite. Este foarte important sa lasam scrisoarea langa fereastra, ca Mos Craciun sa o poate lua si pregati cadourile solicitate.

Preparate de Ignat. In ziua de 20 decembrie, romanii, cu precadere cei din mediul rural, sarbatoresc Ignatul. Cu siguranta ne amintim cum parintii si bunicii nostri faceau o adevarata sarbatoare din Ignat. Mmmm, ce miresme veneau din ceaunul cu pomana porcului, din carnea pregatita pentru carnati, slanina, toba, caltabos si piftie…

Impodobim bradul. Sarbatoarea Craciunului incepe in Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie, cand se reuneste toata familia pentru a impodobi bradul. Globulete, luminite, beteala, bomboane, fursecuri si colinde fac deliciul Ajunului. Ah, si sa nu uitam de vasc, semn al norocului si al bogatiei.

Colindam. Indiferent de context, putem colinda la fel de bine in familie, precum si in imprejurimi. In seara de Ajun de Craciun, fie ca ne intalnim cu prietenii si colegii sau stam alaturi de familie, traditia spune sa cantam colinde de Craciun si sa facem urari de sanatate, dragoste si noroc. Primim in schimb covrigi, prajituri de casa, fructe si, uneori, bani.

A venit Mosul! Cadouri, mancare, voie buna, zambete si dragostea familiei, fac din Craciun sarbatoarea perfecta.

Maine anul se-nnoieste! Trecerea dintre ani este un alt prilej de bucurie si o ocazie importanta in care petrecem alaturi de cei dragi. In ajunul Revelionului putem canta Plugusorul, pentru a invoca recolte bune in noul an si bogatie. De asemenena, este important sa ne amintim ca in prima zi a anului, sa le uram un „An Nou Fericit!” celor dragi, sorcovindu-i.

Haideti sa facem din fiecare zi o sarbatoare si sa ne bucuram de caldura si de dragostea familiei! Urmeaza cea mai frumoasa perioada a anului, iar familia este locul perfect in care sa petrecem.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.