Ce reprezintă?
Situația mamelor minore reprezintă un fenomen social care nu se opește doar în anumite comunități, ci poate afecta sănătatea fizică și emoțională a unor minore care se pot afla la un moment dat într-o situație vulnerabilă, indiferent de situația și resursele părinților, etnie sau localizare geografică.
Mamele minore sunt acele adolescente care rămân însărcinate în intervalul de vârstă 15 – 19 ani sau mai mici de 15 ani.
Situația în România
În România, lipsa educației sexuale și a discuțiilor în familie, sărăcia, abuzul sau viziunea comunității asupra fetelor sunt câteva dintre cauzele care o întrețin. De cele mai multe ori, copiii mamelor minore au șanse mai mari de a deveni la rândul lor mame minore.
În prezent, țara noastră se află pe locul 2 în Uniunea Europeană la nașterile la adolescente, adică aproximativ un sfert dintre copiii născuți de minore din UE, se nasc în România.
Riscuri medicale
Minorele însărcinate și copiii lor încă nenăscuți pot prezenta riscuri medicale unice. Unul dintre cele mai comune riscuri este acela ca minora să nu primească îngrijirea prenatală corespunzătoare, în special când nu au suportul familiei sau când nu au cunoștințele necesare și se tem să meargă la medic. De asemenea, sarcina la adolescente are un risc mai mare de a fi prematură, iar cu cât un copil este născut mai prematur, cu atât are riscuri mai mari de a dezvolta probleme respiratorii, digestive, vizuale sau cognitive.
Riscuri psiho-sociale
În special pentru adolescentele care se tem să le comunice părinților că au rămas însărcinate, sentimentul de izolare, teamă și singurătate pot fi adevărate probleme. Fără ajutorul familiei sau a altor membri suport, este mai greu pentru fată să aibă un stil de viață sănătos, să se odihnească corespunzător și să primească suportul emoțional de care au nevoie.
Este important ca mamele minore să ceară ajutor emoțional, mai ales când această etapă a pre-maternității vine la pachet cu provocări fizice, practice și psihologice.
Din punct de vedere social și economic, maternitatea la minore este asociată cu costuri mari atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Astfel, minorele pot fi stigmatizate la școală de către colegi sau comunitate, pot fi respinse de grupul de egali și au mai multe șanse să fie victime ale violentei de către părinți sau partener. Totodată, femeile care au avut primul copil în adolescență, au mai multe șanse de a avea mai mult de un copil – prin urmare, o femeie cu un grad scăzut de educație formală și cu mulți copii va identifica cu dificultate un loc de muncă pentru a îi putea întreține.
Riscuri educaționale
Sarcina și nașterea la adolescente reprezintă factori importanți în abandonul școlar al acestora. Totodată atât viitoarea mama cât și copilul sunt mai predispuși să aibă realizări școlare scăzute. Renunțarea la școală pentru a se ocupa de creșterea și îngrijirea copilului, determină ca multe mame minore să nu își continue studiile ulterior și să pericliteze oportunitățile de angajare.
Tatăl minor
În ceea ce privește situația taților minori, aceștia au șanse cu 30% mai mici să finalizeze liceul față de grupul de egali. Totodată, îngrijorările legate de sănătatea partenerelor lor, de banii limitați, de provocările educaționale și de alte stresuri pot avea un impact mental, fizic și financiar asupra unora dintre viitorii tați adolescenți.
Prevenție
Primul pas în prevenția sarcinilor la adolescente este o educație pentru relații sănătoase și o educație sexuală adaptată vârstei. De asemenea accesul la metode contraceptive potrivite care să prevină atât sarcinile nedorite, cât și Infecțiile cu Transmitere Sexuală (ITS).
Planificarea familială reprezintă de asemenea o măsură de prevenție, pentru a ajuta la luarea deciziilor informate cu privire la începerea vieții sexuale și conceperea ulterioară a copiilor.
Un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii a arătat că în statele unde se încurajează abstinența în cadrul orelor de educație sexuală există un număr mai mare al mamelor minore – prin urmare adolescenții au nevoie de informare și educare complexe în ceea ce privește educația sexuală
Ce pot face dacă am rămas gravidă?
Adolescentele care au rămas însărcinate se pot teme să meargă la doctor, dar este foarte important pentru sănătatea lor și a viitorului copil să facă acest pas. Medicul poate prezenta opțiunile pe care le ai cu privire la sarcină. Nu uita că decizia legată de sarcină este a ta – fiind corpul tău, dar nu înseamnă că trebuie să o iei singură. Poți implica orice persoană – suport, pentru a lua cea mai bună decizie pentru viitorul tău.
Nu ești singură – discută cu persoanele în care ai încredere despre opțiuni, temeri, îngrijorări și identifică următorii pași.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.