Intre 9 si 13 ani corpul nostru incepe sa treaca printr-o perioada de transformari, care se numeste preadolescenta. Aceste transformari sunt fizice, emotionale, a modului in care gandesti si in ceea ce priveste relatiile tale. Aceasta etapa te pregateste pentru perioada adolescentei. Pentru fiecare copil este diferit si face parte din pregatirea sa pentru viata de adult.
Schimbarile fizice sunt diferite pentru fete si baieti, insa sunt unele schimbari prin care trec ambele categorii. Fetelor incep sa li se dezvolte sanii, apare parul in diverse zone ale corpului, apar modificari ale greutatii (tendinta de a acumula kilograme sau de a slabi) si poate aparea menstruatia.
Baietilor li se dezvolta organele genitale, apar modificari ale greutatii (tendinta de a acumula kilograme sau de a slabi), apare parul in diverse zone ale corpului, eliberarea de secretii in timpul somnului (polutii nocturne), li se ingroasa vocea.
In general, aceste schimbari incep sa apara intre 10 si 11 ani. Pentru unele fete aceste schimbari pot sa inceapa cu varsta de 8 sau de 13 ani iar pentru unii baieti incep cu varsta de 9 sau 14 ani, nu este o regula generala.
Schimbarile emotionale
In aceasta perioada creierul tau trece prin transformari si are nevoie de timp ca sa invete sa controleze si sa exprime emotiile. Din acest motiv este posibil sa te simti ciudat, cand bine, cand rau, sa ai tot felul de stari, sa iti vina sa plangi usor sau din senin, sa ai stari de nervozitate, sa nu-ti placa nimic si sa nu te simti bine in pielea ta. Aceste stari pot sa alterneze si cu stari de bucurie fara un motiv anume.
Avand invedere ca trupul tau incepe sa se transforme, este firesc sa fii preocupat de modul in care arati si poti avea tendinta de a te compara cu ceilalti sau sa crezi despre tine ca nu arati bine. Nu uita, si corpul colegilor sau prietenilor tai trece prin transformari si este posibil ca si ei, la fel ca si tine, sa creada ca nu arata bine. Este doar o etapa care va trece. Important este sa te concentrezi pe calitatile si plusurile tale.
Tot acesta perioada poti avea tendinta sa iei decizii in mod spontan, pe moment, fara sa te gandesti la consecinte sau posibile riscuri. Retine fapul ca si asta face parte din dezvoltarea ta ca adult si pe cat se poate consulta-te cu un adult de incredere cu privire la deciziile pe care ai vrea sa le iei sau gandeste-te ce ar urma daca ai lua o decizie anume. Te poate ajuta sa eviti situatii neplacute in care ai putea sa ajungi.
Schimbarile in modul in care gandesti
Aceasta este perioada in care exista tendinta de a incerca si de experimenta diverse lucruri, cu scopul de a descoperi ce ti se potriveste: stiluri vestimentare, modul de a-ti face parul, ce muzica asculti, ce activitati iti plac, cu ce prieteni te vezi, ce preferinte ai.
O alta tendinta este cea in care sa vrei sa afli cine esti, ce este lumea, de unde vii, ce urmeaza dupa moarte, care este rolul tau in lume si societate si alte intrebari asemanatoare.
Apare nevoia de a fi mai independent/a, sa petreci mai mult timp cu prietenii si este firesc sa fie asa. Intelegem ca in aceasta perioada cei mai importanti sunt prietenii, insa trebuie sa tii cont si de familie, care face parte din viata ta si careia te indrumam sa te adresezi ori de cate ori intampini o situatie dificila. Daca simti ca nu poti sa faci asta, cere suportul unui alt adult important din viata ta (o ruda, un prieten de familie, un profesor, consilierul scolii) sau poti sa ne scrii pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sa suni la 116 111.
Schimbari in relatiile cu ceilalti
In aceasta perioada poate sa apara interesul pentru colegii sau prietenii de sex opus, sa te gandesti la o relatie romantica, sa ai intrebari si curiozitati despre identitatea ta sexuala si sex. Iti recomandam sa discuti cu parintii tai sau cu un alt adult de incredere.