Sebastian Ionel: Un lucru foarte important este să fii înconjurat de persoane care sunt mai bune decât tine și care sunt disponibile să te ajute

Categorie COPII|Viitorul tau
|

Sebastian Ionel este unul dintre tinerii care îmbină pasiunea pentru muzică, mai exact chitară, cântând deseori folk, cu matematica, materie pe care a decis să o învețe acum și la facultate, fiind primul an la Universitatea din București, Facultatea de Matematică și Informatică.

Ai o pasiune pentru muzică. Cum ai descoperit această pasiune?

Ascultam de mic foarte multă muzică. Stăteam foarte mult cu televizorul deschis pe Atomic TV, MTV și dansam fericit atunci când venea melodia mea favorită. Știu că aveam o piesa pe care o ascultam cu foarte mare atenție și care ajunsese disperarea părinților pentru că întotdeauna la final plângeam și nu mă putea liniști nimeni (piesa trupei Vunk – 1000). Primisem și o orga de jucarie cu care disperam vecinii (țin minte și acum că avea un mod „karaoke” ce îți lăsa un backing track și tu trebuia să reproduci o anumită înșiruire de note). Am crescut, tehnologia a evoluat, am descoperit youtube-ul și prin intermediul acestei platforme pe Shunga Jung, un chitarist coreean. Pasiunea mea pentru muzica a început cu adevărat odată ce mi-am pus întrebarea: „Oare eu pot să cânt la acest instrument la fel cum o face Shunga Jung?”

 

Ai făcut parte din mai multe proiecte educaționale în timpul liceului. De ce te-ai implicat în astfel de proiecte?

Fiind o fire curioasă, am dorit să mă implic pentru a învăța cât mai multe, a-mi extinde acest orizont al cunoașterii dar mai mult pentru a scăpa de această „frică” a mea de comunicare.

 

Criza pandemică a schimbat radical felul în care ne raportam la școală. Cum crezi tu că ar trebui să arate școala astăzi?

Profesorul ar trebui să fie „unul dintre cei mai buni prieteni” ai elevului, creându-se o chimie între ei. Chiar și profesorii ar avea de învățat de la unii elevi (de exemplu cum se utilizează anumite platforme pe care noi le folosim zi de zi, cum ar fi Skype/Discord). Știm cu toții că în liceu avem afinități pentru unele materii. Acestea pot fi „crescute” dacă profesorul cu care interacționăm rezonează în aceeași gamă cu noi, ca exemplu, deși nu mi-am propus să dezvolt o carieră care să implice obiectul „istorie”, am învățat istoria cu plăcerea cu care un violonist studiază o partitură de Mozart, marcat fiind de respectul pe care îl acordă profesorul atât materiei cât și elevilor săi. În plus, în programă ar trebui adaugate anumite materii care să formeze elevului o imagine asupra vieții de „după terminarea studiilor”, pentru că viața nu înseamnă doar teorema cleștelui sau criteriul Cesaro-Stolz. Pe lângă acestea trebuie să știi ce înseamnă să ai un loc de muncă, ce înseamnă să plătești taxe, de ce trebuie să ții cont dacă dorești să îți deschizi o afacere, mai exact, cum să pui și cum să îți pui întrebări. Este foarte important în acest moment să știi să pui și să îți pui întrebări, să te informezi pentru a putea trage o concluzie corectă.

 

Cum au fost interacțiunile cu colegii în perioada carantinei? Prin ce metode ați ținut legătura?

Am vorbit cu colegii prin intermediul diverselor aplicații disponibile. Într-adevar, nu se poate compara interacțiunea pe care o ai cu un coleg într-o pauză la liceu/școală cu cea pe care o ai când vorbești prin mesaje/apel video sau vocal. Se simte o oarecare „lipsă” pe care eu o numesc fenomenul „fantomă” (tu simți că vorbești cu cineva prin intermediul unei tastaturi și a unui ecran, dar în același timp ai impresia că la celălalt capăt al „firului” nu se află de fapt nimic).

 

Ai terminat clasa a 12-a, cum a fost pentru tine pregatirea pentru BAC? Ai avut vreo metodă prin care te-ai pregătit?  

La limba română am învățat prin metoda „flash-cards” (pe care o recomand, puteți să o căutați și pe youtube), la informatică am lucrat probleme de pe pbinfo și din variantele din anii trecuți, iar la matematică am învățat teoria foarte bine și am lucrat ce era mai greu din variantele din 2009-2020 (cu tot cu cele apărute acum). La matematică am mai rezolvat și în „paint” probleme pe discord (mulțumită funcției de „Go Live”) cu niște prieteni care, de asemenea, se pregăteau și ei să dea bacalaureatul odată cu mine. Un lucru foarte important este să fii înconjurat de persoane care sunt mai bune decât tine și care sunt disponibile să te ajute.

 

Cum ai ales Facultatea de Matematică și Informatică?

Programa actualizată, mediul competitiv în care te poți dezvolta, profesorii tineri, prestigiul universității dar și prietenii pe care îi am în București sunt doar câteva dintre motivele pentru care am vrut să merg la această facultate.

 

Cum crezi tu că am putea diminua fenomenul de bullying?

În primul rând prin educație. Consilierea psihologică a celui „bullied” dar și a „bully”-ului este, de asemenea, ceva obligatoriu. Acel „Bully”, de exemplu, poate hărțui din cauza unor frustrari care nu au fost ascultate, iar o pedeapsă nu va face altceva decât să amplifice sentimentele de ură sau de frustrare ale acestuia. Ambele părți trebuie ascultate pentru ca bullying-ul să fie diminuat.

 

De ce este importantă educația?

Fără educație, societatea nu are nicio șansă. Viitorul este rezultanta directă a acestui proces și depinde numai de noi cum îl construim.

 

De ce ar trebui să își continue un tânăr din ziua de azi studiile?

E un răspuns dificil, pentru că toata lumea când se referă la continuarea studiilor își imaginează automat acea scară ierarhică ce se încheie cu studiile post-doctorale. Există o tendință socială ca toată lumea să facă o facultate. De multe ori ești privit nedrept doar prin această prisma și cred că din această cauză, foarte mulți tineri studiază în domenii neconforme cu aspirațiile lor, doar pentru a se supune cutumei. Din păcate, schimbarea unei mentalități se face foarte greu, și îi apreciez pe toți cei care își urmează visul, construind. Eu cred în tineri, cred în puterea lor de a schimba lumea în care trăiesc, fiecare în ce-și alege să fie și să facă. Și mai cred într-un studiu continuu, în perfecționare. Dacă ești dulgher, încearcă să fii cel mai bun.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.