Indiferent dacă te confrunți cu depresie, anxietate sau pur și simplu treci printr-o perioadă dificilă, este important să știi când este momentul să ceri ajutor și cum să o faci.
Cea mai puternică alegere pe care o poți face este să contactezi un prieten de încredere, sau un membru al familiei atunci când viața devine copleșitoare. Oamenii sunt diferiți, deci nu există nicio garanție că cineva va răspunde exact așa cum vrei tu – dar ar putea.
1.Găsește forța în vulnerabilitate
Dacă nu știai până acum, a cere ajutor nu este un semn de slăbiciune! Oamenii sunt construiți pentru conexiune și comunitate, chiar dacă societatea noastră actuală ne face să gândim altfel.
A fi vulnerabil și a căuta sprijin din partea celorlalți nu te scutește în niciun caz de independența ta. De asemenea, este important să nu faci presupuneri de tipul „sunt o povară pentru ceilalți”…nu ești!
2.Oamenii nu ne citesc gândurile
Deseori se întâmplă să ne simțim neînțeleși…oamenii procesează experiențele diferit și au propriile mecanisme de coping, de aceea reacțiile celor din jur nu sunt întotdeauna pe măsura așteptărilor. Anunță-i pe cei dragi dacă îți este greu…s-ar putea ca ei să nu își dea seama.
3.Solicită responsabilitate din partea celorlalți
Chiar dacă am putea avea prieteni minunați care ascultă, dau din cap și spun că sunt acolo pentru noi, asta nu este întotdeauna suficient. Poate știi că există oameni minunați în viața ta, dar uneori trebuie să o simți.
Anunță-i pe cei dragi că ai vrea să te verifice din când în cand, chiar să te invite la anumite evenimente, existând posibilitatea să refuzi…ai nevoie de spațiu să spui NU.
A cere ajutor poate părea înfricoșător, dificil și obositor…dar merită! Nu trebuie să ai răspuns la toate întrebările și să gestionezi singur provocările vieții. Te încurajăm să te deschizi celor dragi, care fără îndoială, îți vor fi alături. Ține minte faptul că în astfel de momente izolarea nu te ajută, chiar dacă simți să faci asta.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.