Primavara este anotimpul care marcheaza tranzitia de la iarna la vara. Este mai mult decat un simplu anotimp, este o stare de spirit, deoarece vine cu lumina si culoare, cu o multitudine de flori, cu incantatoarele miresme ale copacilor infloriti, cu ciripit de pasari si nu in ultimul rand cu veselie.
Prima zi, din prima luna a primaverii, respectiv ziua de 1 Martie aduce cu ea un frumos obicei de primavara numit Martisor. Cuvantul „martisor” are origini latine si este numele popular al lunii martie.
Martisorul este o traditie puternic inradacinata in cultura noastra. Este un simbol al primaverii si al revenirii la viata, reprezentat de un obiect micut legat cu doua fire, alb si rosu, impletite.
De 1 Martie se ofera martisor persoanelor dragi in semn de respect si admiratie. Dupa ce este purtat intreaga luna martie, martisorul este prins de ramurile unui pom. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul in pom, aceasta se va indeplini.
Semnificatia firelor alb si rosu ce se impletesc intr-un snur de care este prins un obiect simbolic este relevata si de unele legende. Una dintre aceste legende spune ca Soarele a fi coborat pe pamant in chip de fata frumoasa, pe care un zmeu a furat-o si a inchis-o in palatul sau, iar astfel lumea intreaga a cazut in mahnire. Vazand ce se intampla, un tanar curajos a plecat catre palatul zmeului sa elibereze pe frumoasa fata. Tanarul a invins zmeul si a eliberat fata, care s-a urcat inapoi pe cer in chip de soare. A venit primavara, oamenii si-au recapatat veselia, dar tanarul luptator zacea in palatul zmeului dupa luptele grele purtate. Sangele cald al tanarului s-a scurs pe zapada, pana cand acesta a ramas fara suflare. In locul in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei – vestitori ai primaverii.
Tot in prima luna a primaverii, in data de 8 martie se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii. Potrivit traditiei, in aceasta zi, barbatii ofera mamelor, sotiilor, surorilor, prietenelor, colegelor, etc. buchete de flori si cadouri.
Aceasta sarbatoare nu este la fel de veche ca Martisorul, insa este sarbatorita in multe tari din intreaga lume. S-a nascut undeva la inceputul secolului trecut, si este strans legata de lupta femeilor pentru dobandirea unor drepturi.
Aceasta luna atat de frumoasa si tot atat de capricioasa reuseste sa ne surprinda si sa ne uimeasca. Numele lunii martie (in latina – Martius) vine de la zeul Marte, care, in mitologia romana, era zeul razboiului. Daca la noi, popular, luna martie am spus ca se numeste Martisor, grecii numeau aceasta luna „Elaphebolion”.
Stiai ca in fiecare an luna martie incepe cu aceeasi zi a saptamanii ca si luna februarie (cu exceptia anilor bisecti) si luna noiembrie?
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.