Sentimentul de excludere din grupul de prieteni – partea a II-a

Categorie COPII|Traieste frumos
|

Atunci când ne confruntăm cu o situație de excludere din grupul de prieteni, mai devreme sau mai târziu va trebui să gestionam în mod direct situația în care ne aflăm. Iată cum putem face acest lucru:

Recunoaște-ți sentimentele. Când suntem respinși, putem încerca să ne ignorăm sentimentele pentru a evita să simțim durerea. În loc să-ți ignori trăirile, permite-ți să te simți rău o perioadă, să plângi dacă simți nevoia.

Ia-ți timp pentru a identifica motivul care stă la baza sentimentului de excludere, cum te face să te simți întreaga situație și de ce te simți așa. De exemplu, „mă simt exclus pentru că prietenii mei au mers la o petrecere fără mine în weekend. Mă simt trădat și trist pentru că mă face să cred că nu prea mă plac. ” Încearcă să scrii despre cum te simți într-un jurnal.

Ia în considerare posibilitatea de a discuta cu cineva despre ceea ce simți. A spune unui prieten bun sau unui membru al familiei te poate ajuta să te simți mai bine și reprezintă o ocazie pentru a-ți exprima emoțiile. Dacă alegi să vorbești cu cineva, asigură-te că e o persoană de încredere.

Un alt mijloc foarte important pentru a face față situațiilor în care te simți exclus de prietenii tăi este să le spui ce simți și să-i întrebi despre motivele pentru care te-au exclus. Spune-le că te-ai simțit părăsit, explicând clar care a fost situația în care te-ai simțit astfel. Întreabă-i politicos de ce s-au întâmplat lucrurile în acest mod.

De exemplu: „m-am simțit într-adevăr trist când ați mers cu rolele sâmbăta trecută și nu m-ați invitat și pe mine. Știu că eram obosit vineri seara, dar am fost pregătit să fac lucruri sâmbătă. A existat vreun motiv pentru care nu v-ați gândit să mă invitați și pe mine?”

Un alt exemplu: „mi-a plăcut mult petrecerea la care am fost săptămâna trecută, dar m-am simțit abandonat când tu și X ați părăsit conversația. Tipul nou nu era interesat să vorbească cu mine și când v-am căutat pe voi doi, nu v-am putut găsi nicăieri și m-am simțit chiar lăsat deoparte pentru că nu cunoșteam pe nimeni altcineva.”

Ascultă deschis răspunsurile prietenilor tăi. S-ar putea să fie surprinși că te-ai simțit lăsat deoparte. Este posibil să existe motive justificate pentru comportamentul lor.

Fii onest cu tine însuți. Ai făcut lucruri pentru ca prietenii tăi să vrea să te lase deoparte? De exemplu, ai fost pretențios, insistent sau lipsit de empatie în legătură cu nevoile lor în ultima vreme? Sau poate nu le-ai acordat spațiu suficient. Dacă este cazul, cere-ți scuze și pregătește-te să faci schimbări.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.