Sentimentul de excludere din grupul de prieteni – partea I

Categorie COPII|Traieste frumos
|

A te simți exclus dintr-un grup de prieteni este dureros la orice vârstă, iar sentimentele tale sunt la fel de importante ca ale celorlalți. Pentru a face față acestor trăiri, există mai multe lucruri pe care le poți face, printre care: înțelegerea propriilor sentimente, identificarea unor strategii pentru a-ți ridica moralul, înfruntarea situației și depășirea acesteia – a merge mai departe.

Înțelegerea propriilor sentimente

Este normal să simți durere atunci când ești exclus sau respins deoarece toți avem nevoie de apartenență socială. Suntem ființe sociale și atunci când nevoile noastre nu sunt satisfăcute, experimentăm durere și tristețe. Cercetări recente au descoperit modul în care creierul procesează durerea prin respingere în același mod în care ar procesa durerea fizică. Respingerea socială poate provoca sentimente de furie, anxietate, depresie, tristețe și gelozie.

Amintește-ți că respingerea este o mică parte a vieții. Toată lumea se simte exclusă din când în când. Ar putea să te ajute gândul că respingerea pe care tocmai ai trăit-o este temporară și că nu va trebui să te simți mereu așa.

Fii realist/ă. Uneori s-ar putea să ne simțim lăsați deoparte atunci când nu avem un motiv întemeiat să ne simțim așa. Pentru a determina dacă ar trebui să te simți lăsat deoparte, este important să fii realist cu privire la situație. A fi realist înseamnă a privi situația din toate unghiurile. Încearcă să iei în considerare toate aspectele situației, inclusiv pe tine, celelalte persoane implicate, precum și contextul.

Uneori se întâmplă să ne simțim excluși, deși oamenii din jurul nostru nu au avut această intenție. Iată ce putem face, pentru a analiza cât mai corect situația:

-caută dovezi ale excluderii. Dovezile îți susțin sentimentele?

-întreabă-te dacă a existat un alt motiv pentru care cineva a acționat într-un mod care te-a făcut să te simți exclus? Poate că avea altceva în minte sau trebuia să ajungă undeva în grabă

-întreabă-te: “Percepția mea despre această situație se bazează pe emoțiile mele sau pe ceea ce s-a întâmplat de fapt?”

-întreabă o persoană imparțială dacă estimarea ta asupra situației este corectă

-consideră că ceilalți au cele mai bune intenții până la proba contrarie – prezumția de nevinovăție

 

Iată câteva aspecte legate de sentimentul de excludere și strategiile de gestionare a situațiilor de acest gen:

  • Asigură-te că vorbești cu prietenii tăi înainte de a face presupuneri. Aceștia s-ar putea să fie prinși în alte activități, fără să-și dea seama că te simți exclus.
  • Prietenia este importantă, însă atunci când comportamentul prietenilor te determină să te simți exclus mai tot timpul, te judecă sau te ignoră, iar situația nu se rezolvă prin comunicare, ar fi indicat să mergi pe drumul tău.
  • Dacă te simți în mod constant exclus și nu ai o rețea de suport, apelează la un consilier. Un consilier instruit te poate ajuta să construiești relații sănătoase și să înțelegi ce anume te blochează. Uneori este necesară o privire din exterior.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.