Sporturile de iarna si beneficiile acestora

Categorie COPII|Viata ta
|

Pe langa vreme rece, iarna inseamna zapada, iar copiii adora zapada si jocurile de iarna. Orele petrecute in zapada sunt momente de recreere, iar partidele de bulgareala sau plimbarile cu sania sunt asteptate cu nerabdare.

Exista mai multe sporturi specifice iernii, iar practicarea unui astfel de sport ofera posibilitatea de a face miscare si de a petrece timpul liber intr-un mod cat mai sanatos.

Iata ce sporturi puteti practica iarna:

Patinajul – Reprezinta un mod placut de a ramane activi in sezonul rece. Printre avantajele practicarii acestui sport putem mentiona: este distractiv, relaxant, imbunatateste conditia fizica, capacitatea de concentrare si atentie, intareste si modeleaza muschii inferiori ai corpului.

Schiatul si snowboarding-ul –  Ca orice lucru, si schiatul si snowboarding-ul  se invata. Daca primele lectii de schi pot fi luate la varste mici (aproximativ  4 ani), fiind un sport practicat de foarte multi copii la nivel de amatori, snowboarding-ul  se invata la o varsta mai mare, fiind sportul preferat de adolescenti. Practicand aceste sporturi veti invata coordonarea, echilibru, rezistenta.

Exista chiar si tabere de schi. Aici, sub indrumarea unor instructori, veti avea ocazia sa acumulati informatii corecte si sa va familiarizati cu activitati ce se pot practica in mediul alpin in conditii de siguranta. Tabara de schi este o buna ocazie de a socializa cu ceilalti participanti, dar si de a invata sa apreciati mediul inconjurator.

Hocheiul – Este un sport care va solicita atat din punct de vedere fizic, cat si psihic dar, pentru a-l practica trebuie sa stiti sa patinati. Practicand acest sport veti invata coordonarea, echilibru, controlul, rezistenta, dar si sa fiti buni coechipieri.

Daca inca nu v-am convins care sunt beneficiile practicarii sporturilor de iarna, iata alte cateva motive pentru a le alege:

Arderea caloriilor si mentinerea sanatatii – Sportul presupune efort si miscare. Indiferent de anotimp, trebuie sa ramaneti cat mai activi pentru a va mentine sanatatea. Poate fi mai comod sa ramaneti in casa, in fata televizorului, sau sa apelati la un joc video. Insa, miscarea in aer curat si zapada va intaresc organismul, oferindu-va o imunitate mai buna impotriva racelilor si infectiilor respiratorii specifice iernii.

Eliberare de stres – Anotimpul rece si izolarea va predispun la stres suplimentar.  De aceea, practicarea unui sport este deosebit de importanta. Te ajuta sa-ti imbunatatesti starea de spirit, creste dorinta de competitie si vei lega prietenii.

Cunosterea limitelor si depasirea acestora – Sporturile de iarna si, in general, orice sport, presupun un proces de invatare in care va veti confrunta atat cu reusite, cat si cu esecuri. Insa, perseverand veti acumula noi capacitati de efectuare a miscarilor si de a depasi situatiile dificile.

Contribuie la construirea increderii in sine – Bucuria unei victorii, gesturile simple de amicitie cu un coechipier, cuvintele de incurajare ajuta la consolidarea stimei de sine.

Dezvoltarea spiritului de competitie – Spiritul de competitie nu lipseste nici atunci cand este un sport individual. Fie ca veti fi tentati sa va intreceti cu un alt copil sau chiar cu parintii, fie ca va doriti sa coborati primul partia, spiritul de competitie se va activa si veti avea satisfactia ca ati reusit.

Sporturile de iarna sunt un mod ideal de a petrece timpul si de a va relaxa in aer liber. Insa, pentru a va proteja sanatatea, trebuie sa purtati echipament corespunzator si sa respectati reguli de baza, reguli pe care le veti invata de persoane avizate.

Indiferent daca alegeti sau nu sa practicati un sport de iarna, este bine sa profitati din plin de aerul curat si sa iesiti zilnic afara.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.