Stâlpii fericirii…neurotransmițătorii

Categorie COPII|Traieste sanatos
|

Te-ai întrebat vreodată ce îți oferă acel sentiment de bună dispoziție? Ei bine, este vorba despre neurotransmițători, care fac parte din structura sistemului nervos. Neurotransmițătorii sunt elemente-cheie pentru buna funcționare a organismului, deoarece prin intermediul lor creierul reușește să comunice cu restul organelor, iar semnalele sale sunt receptate corespunzător.

Creierul uman are multe tipuri de neurotransmițători, însă 4 dintre aceștia sunt implicați în crearea și menținerea sentimentului de fericire: dopamina, oxitocina, serotonina și endorfinele.

În acest articol ne-am propus să explicăm ce rol au neurotransmițătorii și cum poate fiecare dintre noi să întărească acești stâlpi ai fericirii, prin anumite activități specifice.

Dopamina – recompensă. Atunci când este eliberată în cantități mari în corp, dopamina creează sentimente de plăcere, ceea ce produce nevoia individului de a repeta acțiunea respectiva.

Dopamina este un neurotransmițător ce îndeplinește mai multe funcții în creier și corp: este implicat în acțiunea de recompensă, motivație, memorie, atenție, reglarea digestiei și nu în ultimul rând, cea mai populară funcție a acestui hormon: plăcerea.

Oxitocina – încredere. Cu un secol în urmă, cercetătorii au descoperit oxitocina, denumită și „hormonul iubirii”. Aceasta întărește legătura parentală, relațiile sentimentale/de prietenie și stimulează empatia.

Serotonina – echilibru. Serotonina intervine în reglarea stării de spirit, stimularea memoriei și a funcțiilor cognitive, reducerea anxietății și controlul calității somnului…mai exact, serotonina ne ajută sa ne odihnim așa cum trebuie. Somnul este influențat și de melatonină.

Endorfinele – euforie. Sunt denumite și „moleculele fericirii”. Endorfinele sunt substanțe chimice produse în mod natural de sistemul nervos pentru a face față durerii, sau stresului. Acestea acționează ca un calmant al durerii și ca un stimulent al fericirii.

Ce putem face pentru a stimula nivelul acestor neurotransmițători? Iată câteva sugestii:

  • Dopamina – meditație, fixarea unor scopuri și obținerea succesului, activitate fizică, provocări, self-care
  • Oxitocina – îmbrățișări, relații de prietenie, atingere, activitate fizică, muzică și socializare
  • Serotonina – expunerea la lumina solară, masaj, activitate fizică, dușuri reci
  • Enforfinele – amuzament (râs), consumul de ciocolată neagră, activitate fizică, muzică și pictură

Așadar, putem concluziona faptul că suntem responsabili de starea noastră de bine, iar un stil de viață sănătos aduce beneficii atât în plan fizic, cât și emoțional, întrucât cele două sunt interconectate.

O alimentație corespunzătoare, un somn odihnitor și practicarea exercițiilor fizice reprezintă un bun început pentru o viață fericită. Activitatea sportivă nu doar stimulează secreția de endorfine, ci și reduce hormonul stresului – cortizolul, ceea ce produce un impact semnificativ asupra stării de bine.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.