Aurora boreala (sau Aurora polara) este un fenomen optic ce consta intr-o stralucire intensa observata pe cerul nocturn in regiunile din proximitatea zonelor polare.
Cand apare in emisfera nordica, fenomenul este cunoscut sub denumirea de Aurora boreala, termen folosit initial de Galileo Galilei, cu referire la zeita romana a zorilor, Aurora, si la titanul Boreas ce reprezinta vanturile. Apare in mod normal in lunile septembrie-octombrie si martie-aprilie. In emisfera sudica, acest fenomen poarta numele de Aurora australa, dupa James Cook, o referinta directa la faptul ca apare in sud.
Aurora boreala nu este un fenomen exclusiv terestru, el are loc si pe alte planete din Sistemul Solar, precum Jupiter, Saturn, Marte si Venus.
Acest fenomen este rezultatul impactului dintre particulele de vant solar in campul magnetic al Terrei. Astfel, atmostera Soarelui emite o serie de gaze care contin particule incarcate electric (electroni si protoni). Aceste particule se misca prin spatiu pana ajung pe Pamant din cauza gravitatiei si a campului magnetic al Pamantului. Modul in care Soare trimite aceste particule catre tot spatiul si, in special, catre Pamant este prin asa numitul vant solar.
Aurora boreala apare la inaltimi cuprins intre 80 – 640 km in atmosfera terestra si se produce in general la extremitatile polare ale Pamantului. In ceea ce priveste culoarea, depinde foarte mult de particulele de gaz cu care se ciocnesc electronii. Acestea pot fi verzi, rosii sau albastre. Deseori ele sunt o combinatie a acestor culori, fiecare culoare fiind vizibila la o altitudine diferita in atmosfera. Acest spectacol magnific poate fi observat in partea de nord-vest a Canadei, Alaska, Norvegia, Islada si nordul Siberiei.
Uneori aurolele pot fi confundate cu niste incendii aflate la distanta, asa cum au crezut indienii americani. De asemenea, mai pot arata ca niste perdele sau panglici care se misca si se unduiesc in timpul noptii.
Stiai ca exista si legende in jurul Aurorei boreale? – Un vechi nume scandinav se traduce ca „fulger de scrumbie”. Se credea ca luminile erau reflexe lansate de mari maldare de scrumbii spre cer. – Numele finlandez pentru aurora este „revontulet”, care semnifica focuri de vulpe. Potrivit legendei, vulpile de foc traiau in Laponia, iar „revontulet” erau scanteile pe care le scoteau acestea cu cozile lor.- In estoniana se cheama „virmalised” – spirite din regate inalte. In anumite legende acestea au caracter negativ, in timp ce in altele sunt personaje pozitive.- Poporul Sami credea ca omul trebuie sa fie linistit si silentios cand se uita la luminite nordului – denumite „guovssahasat”. A lua in deradere luminile nordului sau a canta despre ele era considerat a fi periculos, acestea putand chiar sa ucida persoana in cauza.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.