Știați că? – partea a III-a. Curiozități despre planeta Pământ

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Planeta Pământ, cunoscută și sub numele de Terra, sau Planeta albastră s-a format acum aproximativ 4,54 miliarde de ani și este singura planetă cunoscută care are capacitatea de a susține viața.

Rotația Pământului încetinește treptat

Această decelerare are loc aproape imperceptibil, la aproximativ 17 milisecunde la suta de ani, deși rata la care apare nu este perfect uniformă. Acest lucru are efectul de a prelungi durata zilei, dar se întâmplă atât de lent încât s-ar putea ajunge până la 140 de milioane de ani înainte ca durata unei zile să crească până la 25 de ore.

 

Pământul era considerat cândva centrul universului

Datorită mișcărilor aparente ale Soarelui și ale planetelor în jurul Terrei, oamenii de știință antici au insistat că Pământul a rămas static, în timp ce alte corpuri cerești au călătorit pe orbitele circulare din jurul său. În cele din urmă, părerea că Soarele era în centrul universului a fost postulată de Copernic, deși nici acest lucru nu a fost demonstrat.

 

Pământul are un câmp magnetic puternic

Acest fenomen este cauzat de miezul nichel-fier al planetei, însoțit de rotația sa rapidă. Acest câmp protejează Pământul de efectele vântului solar.

 

Există un singur satelit natural al planetei Pământ

Ca procent din dimensiunea corpului pe care îl orbitează, Luna este cel mai mare satelit al oricărei planete din sistemul nostru solar. În termeni reali, însă, este doar al cincilea satelit natural ca mărime.

 

Pământul este singura planetă care nu poartă numele unui zeu

Celelalte șapte planete din sistemul nostru solar sunt toate numite după zei, sau zeițe romane. Deși numai Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn au fost numite în timpuri străvechi, deoarece erau vizibile cu ochiul liber, metoda romană de a numi planetele a fost păstrată după descoperirea lui Uranus și Neptun.

 

Pământul este cea mai densă planetă din Sistemul Solar

Densitatea medie a Pământului este de aproximativ 5,52 grame pe centimetru cub, însă aceasta variază în funcție de partea planetei.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.