În fiecare an, pe data de 28 octombrie sărbătorim Ziua Internațională a Animației. În cadrul acestui articol ne-am propus să vă prezentăm câteva informații despre animație. Așadar, iată 10 lucruri interesante despre istoria îndrăgitelor desene animate:
- La 28 octombrie 1892, la Musee Grevin din Paris, a fost proiectat primul film animat din istorie. Pelicula s-a numit ”Pauvre Pierrot”, a cuprins 500 de imagini pictate şi rula timp de 15 minute. A fost o realizare a inventatorului Charles-Emile Reynaud.
- Cărțile care prezentau animația prin răsfoirea paginilor „flip books”, au fost brevetate în Birmingham, de către John Barnes Linnett, în anul 1868.
- Filmul animat al lui Reynaud a fost o dezvoltare a praxinoscopului său, care a folosit o bandă de imagini ce se învârtea în jurul interiorului unui cilindru.
- Prima utilizare cunoscută a sintagmei desene animate pentru o animație a fost acum peste 100 de ani, în octombrie 1916.
- Primul film de animație a fost probabil El Apóstol, pierdut acum, realizat în Argentina în anul 1917.
- În 1937, „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” a fost primul film de desene animate de lung metraj. Filmul a câștigat un premiu special al Academiei pentru inovație, acordat lui Disney de Shirley Temple.
- Premiile Oscar pentru cele mai bune filme de animație au fost acordate pentru prima dată în anul 2001.
- Prima animaţie românească păstrată a fost creată de Marin Iorda (1901-1972). Intitulată „Haplea”, pelicula este inspirată din caricaturile lui Iorda, după scenariul lui Nicolae Batzaria. Filmul măsoară 300 de metri, regizorul lucrând la el aproape un an.
- Primul personaj de desene animate în cinstea căruia a fost ridicată o statuie a fost Popeye, în anul 1937. Aceasta se află în Crystal City, capitala spanacului din SUA.
- Bambi, Thumper și Donald Duck au avut asteroizi cu numele lor. Există, de asemenea, un asteroid Disneya numit după Walt Disney.
Vizionare plăcuta!
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.