Știați că? – partea a VI-a. Curiozități despre desenele animate

Categorie COPII|Traieste frumos
|

În fiecare an, pe data de 28 octombrie sărbătorim Ziua Internațională a Animației. În cadrul acestui articol ne-am propus să vă prezentăm câteva informații despre animație. Așadar, iată 10 lucruri interesante despre istoria îndrăgitelor desene animate:

  1. La 28 octombrie 1892, la Musee Grevin din Paris, a fost proiectat primul film animat din istorie. Pelicula s-a numit ”Pauvre Pierrot”, a cuprins 500 de imagini pictate şi rula timp de 15 minute. A fost o realizare a inventatorului Charles-Emile Reynaud.
  2. Cărțile care prezentau animația prin răsfoirea paginilor „flip books”, au fost brevetate în Birmingham, de către John Barnes Linnett, în anul 1868.
  3. Filmul animat al lui Reynaud a fost o dezvoltare a praxinoscopului său, care a folosit o bandă de imagini ce se învârtea în jurul interiorului unui cilindru.
  4. Prima utilizare cunoscută a sintagmei desene animate pentru o animație a fost acum peste 100 de ani, în octombrie 1916.
  5. Primul film de animație a fost probabil El Apóstol, pierdut acum, realizat în Argentina în anul 1917.
  6. În 1937, „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” a fost primul film de desene animate de lung metraj. Filmul a câștigat un premiu special al Academiei pentru inovație, acordat lui Disney de Shirley Temple.
  7. Premiile Oscar pentru cele mai bune filme de animație au fost acordate pentru prima dată în anul 2001.
  8. Prima animaţie românească păstrată a fost creată de Marin Iorda (1901-1972). Intitulată „Haplea”, pelicula este inspirată din caricaturile lui Iorda, după scenariul lui Nicolae Batzaria. Filmul măsoară 300 de metri, regizorul lucrând la el aproape un an.
  9. Primul personaj de desene animate în cinstea căruia a fost ridicată o statuie a fost Popeye, în anul 1937. Aceasta se află în Crystal City, capitala spanacului din SUA.
  10. Bambi, Thumper și Donald Duck au avut asteroizi cu numele lor. Există, de asemenea, un asteroid Disneya numit după Walt Disney.

Vizionare plăcuta!

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.