Continuam seria noastra intitulata „Stiati ca?”, iar in cadrul acestui articol vom vorbi despre sistemul solar, dupa ce am prezentat intr-un articol anterior din seria propusa pentru voi curiozitati despre planeta noastra. Asadar, stiati ca: -formarea sistemului solar a inceput acum 4,6 miliarde de ani prin contractarea unui nor molecular gigant?
Ipoteza ca Sistemul solar s-a format dintr-un nor gigantic de praf a fost propusa de catre filozoful german Immanuel Kant si dezvoltata de catre matematicianul francez Pierre-Simon de Laplace; -sistemul solar este format din Soare si opt planete care orbiteaza in jurul sau, inclusiv Pamantul, si multe alte obiecte, cum ar fi sateliti care orbiteaza in jurul planetelor, asteroizi si meteoriti?; -soarele se afla in centrul Sistemului solar? Reprezinta sursa de energie care lumineaza si incalzeste planetele. Fara el viata pe Pamant ar fi imposibila.
Masa sa enorma este responsabila de forta gravitationala ce face ca toate planetele sistemului nostru solar sa graviteze in jurul lui. Iata care sunt cele 8 planete care orbiteaza in jurul soarelui:
1. Mercur – Este cea mai apropiata planeta de Soare si cea mai mica dintre ele. Mercur se roteste usor in jurul axei sale (o data la fiecare 58 de zile pamantene), toata suprafata fiind expusa unui Soare dogoritor ziua si unui intuneric inghetat noaptea, astfel temperaturile variaza intre 430 °C in timpul zilei si -180 °C noaptea. Lui Mercur ii trebuie aproximativ 88 de zile pamantene pentru a inconjura complet Soarele.
2.Venus – Denumita astfel dupa zeita romana a frumusetii, mai este cunoscuta si sub denumirea de „stea de seara” sau „stea de dimineata”. Este cel mai stralucitor corp ceresc, dupa Soare si Luna. Este a doua planeta ca distanta fata de Soare, fiind situata intre Mercur si Pamant. Desi seamana cu planeta Pamant la dimensiuni si structura, viata nu ar fi posibila din cauza temperaturilor care pot ajunge pana la 460 °C.
3. Pamant – Numit si Terra sau „Planeta albastra” s-a formart acum 4,5 miliarde de ani, este cea mai mare dintre cele patru planete telurice (Mercur, Venus, Pamant si Marte) si are un singur satelit mare, Luna.
Pamantul este singurul corp ceresc despre care se stie ca adaposteste viata, iar cea mai mare parte a suprafetei Pamantului (aproximativ 71%) este acoperita cu apa.
4. Marte – Denumita si „planeta rosie” deoarece oxidul de fier predominant pe suprafata sa ii confera un aspect rosiatic, este a patra planeta de la Soare si penultima ca marime din sistemul solar. Marte gazduieste cel mai inalt munte din sistemul solar, Olympus Mons si cel mai mare camion, Valles Marineris. Marte are doi sateliti naturali, Phobos si Deimos. Acestia sunt blocuri stancoase, de forma neregulata, cel mai probabil fiind asteroizi.
5. Jupiter – Este cea mai mare planeta din sistemul solar, are cea mai mare forta gravitationala dintre toate planetele si are cei mai multi sateliti. Patru dintre acesti sateliti au fost descoperiti de astronomul Galileo Galilei si sunt, in ordinea departarii de planeta: Io, Europa, Ganymede si Callisto.
Un element caracteristic al celei mai mari planete din sistemul nostru solar, Jupiter, este „Marea Pata Rosie”. Aceasta este de fapt o furtuna anticiclonica, care dureaza de sute de ani.
6. Saturn – Este a sasea planeta de la Soare si a doua cea mai mare din Sistemul solar, dupa Jupiter. Este o planeta gazoasa, la fel ca Jupiter, Neptun si Uranus. Cel mai cunoscut aspect al lui Saturn este sistemul sau de inele. Acestea sunt alcatuite din particule de gheata si mici cantitati de deseuri de praf de roca. Cel mai mare satelit al lui Saturn este Titan.
7. Uranus – Este cea de-a treia planeta ca marime din sistemul solar, dupa diametru si a saptea de la Soare. Culoarea albastra se datoreaza absorbtiei culorii rosii a metanului din atmosfera superioara. Are un sistem de inele si se afla pe locul trei ca numar de sateliti ce-l orbiteaza (are 27 se sateliti).
8. Neptun – Este a opta planeta de la Soare si a fost descoperita prin calcule matematice. Planeta Neptun are 13 sateliti cunoscuti, cel mai mare dintre ei fiind Triton.
Desi toate planetele par la fel, fiecare are particularitatea ei si merita sa fie descoperite in amanunt.
Daca ti-am starnit curiozitatea, poti chiar tu sa te documentezi si sa afli informatii despre acest domeniu fascinant, sau poti sa studiezi intr-un cadru organizat cum ar fi ateliere/cursuri de astronomie. Cum suna asta pe tine? Astronomia poate deveni hobby-ul tau?
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.