Știați că? – partea a XII-a. Animale preistorice

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Știm cu toții că enormii dinozauri înfricoșători au cutreierat odată Pământul, dar asta nu înseamnă că au fost singurele animale preistorice care au existat vreodată. Există nenumărate alte exemple de megafaună dispărute – animale mari, sau uriașe care rivalizează cu dinozaurii în ceea ce privește dimensiunea și ferocitatea, dar nu primesc aceeași recunoaștere.

1.Păsări. Păsările au fost primele creaturi care au umplut golul lăsat în urmă de dinozauri. Una dintre cele mai mari păsări din această eră a fost Gastornis, care a crescut până la doi metri înălțime. Deși inițial a fost considerat un ucigaș acerb, Gastornis pare să fi fost mai degrabă omnivor, sau chiar erbivor.

2.Șerpi. S-a descoperit că cea mai mare specie de șarpe descoperită vreodată a trăit la sfârșitul paleocenului. Se estimează că numitul epic Titanoboa avea o lungime uimitoare de 40 m și cântărea aproape o tonă. Dimensiunea Titanoboa i-a determinat pe oamenii de știință să suspecteze că și-a petrecut o mare parte din timp în apă, întrucât să se deplaseze pe uscat suficient de repede pentru a prinde prada ar fi fost extrem de dificil, cu tot volumul de transportat.

3.Furnici. Cea mai mare specie de furnici descoperită vreodată a fost găsită atât în ​​Wyoming, cât și în Germania, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă o gamă enormă. A fost numită Titanomyrma, iar furnicile regine din această specie erau la fel de mari ca păsările colibri.

4.Maimuțe. Eocenul a văzut apariția primatelor pentru prima dată în istoria Pământului. Unul dintre primele exemple a fost Godinotia, care a fost o maimuță timpurie nu mai mare decât o pisică domestică. A trăit în Germania, când acea parte a lumii era acoperită de pădure tropicală tropicală.

5.Lupi. Mesonichidele erau un grup de mamifere carnivore care au prosperat în Eocen și au dispărut odată cu finalizarea epocii. În timp ce aceste creaturi înfricoșătoare arătau foarte asemănător cu lupii și hienele de astăzi, aveau degetele de la picioare asemănătoare copitelor și sunt mai apropiate ca aspect de porcii, vacile și căprioarele din zilele noastre.

6.Elefanți. Găsit în Argentina și Bolivia, Pyrotherium a fost un animal antic care a trăit în epoca oligocenă. Lung de aproape zece metri și cu o înălțime de cinci metri, era construit ca un rinocer mare sau hipopotam, cu excepția faptului că avea patru colți mici care ieșeau din gură. Acest lucru i-a determinat pe mulți să suspecteze că era un fel de rudă cu elefanții moderni, deși asemănările par a fi doar o coincidență.

7.Cai. Unul dintre mamiferele mici care au fost nevoite să fugă de păsări precum Gastornis a fost Propalaeotherium. Deși ar fi putut arăta un pic ca un tapir micșorat, a fost de fapt un strămoș timpuriu al calului. Datorită unor fosile foarte bine conservate, știm că, în loc de copite complete, Propalaeotherium avea degetele de la picioare asemănătoare unei copite.

Lectură plăcută!

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.