Teama de a vorbi in public

Categorie COPII|Viata ta
|

Teama de a vorbi in public (Glosofobia) este prezenta, in doze mai mari sau mai mici, in fiecare dintre noi. In timp ce unii reusesc sa-si invinga aceasta teama, altii sunt mai retinuti si gasesc orice scuza pentru a evita acel moment ce le provoaca emotii puternice.

Cand vorbim despre teama de a vorbi in public, ne referim la acele situatii in care trebuie sa vorbesti in fata a mai multor persoane, precum sa raspunzi la ore, sa reciti o poezie, sa participi la o piesa de teatru sau la o serbare.

Putem spune ca, frica de a vorbi, mai ales in public, este una dintre cele mai mari frici ale copiilor. Pentru unii nici nu conteaza cate persoane se afla in fata lor, daca sunt persoane straine sau colegi de clasa, blocajul este acelasi. Se manifesta atat in interior, prin sentimente de teama si chiar disperare, sufocare, uscarea gurii si a gatului, dar si la exterior, prin tremuratul mainilor, transpiratie excesiva, vorbit foarte incet sau prea repede, balbaieli sau ezitari.

Din pacate, aceasta teama te poate afecta pe viitor. Daca momentan te impiedica doar sa iti exprimi ideile in fata clasei, pe viitor poate avea un impact negativ si in cariera.

Depasirea fricii de a vorbi in public este un proces care necesita exercitiu si timp. Un bun exercitiu pentru frica de a vorbi in public este vorbitul: suna-ti un prieten sau si mai bine te poti intalni cu el, mergi la cumparaturi si vorbeste in situatii obisnuite cat mai mult, cu cat mai multi oameni.

 Iata cateva recomandari care te vor ajuta sa invingi teama de a vorbi in public:

  • Pregateste foarte bine subiectul despre care vei vorbi
  • Exerseaza de mai multe ori, fie in oglinda, fie in fata familiei sau a prietenilor
  • Inregistreaza-te video in timp ce exersezi, pentru a putea vedea unde poti aduce imbunatatiri
  • Incearca sa iti cunosti publicul, pentru a sti ce asteptari are de la tine
  • Nu te grabi, vorbeste clar si raspicat
  • Pregateste-ti un pahar cu apa, in cazul in care ti se usuca gatul de la emotii
  • Exerseaza metode de respiratie pentru a-ti mentine calmul
  • Urmareste videoclipuri care te pot ajuta si inspira

Glosofobia nu este neaparat  teama propriu-zisa de a vorbi in public, este un conglomerat de temeri precum:  teama de a face gafe, teama de a fi criticat, teama de a intalni persoane dificile in public, teama de a nu fi suficient de interesant, teama de a avea un blocaj si a uita tot ceea ce urma sa spui.

Teama de a vorbi in public nu trece peste noapte. Daca pentru unii este mai simplu, la fel de bine, in cazul altora poate parea un proces mai indelungat. Aminteste-ti ca suntem diferiti si fiecare face lucrurile in ritmul lui.

Credeai ca esti singurul copil caruia ii este teama sa vorbeasca in public? Ei bine, te inseli.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.