Ni se întâmplă uneori, înainte de culcare, să reflectăm la ziua care tocmai a trecut și să ne gândim că nu am făcut nimic astăzi, cu toate că nu este întotdeauna adevărat. A început din nou școala și cu siguranță sunt multe lucruri de realizat în timpul zilei, iar la fel de important este să ne oferim timpul necesar de odihnă, pentru a fi pregătiți pentru acestea.
O odihnă suficientă și revigorantă ne protejează atât sănătatea fizică, cât și cea mintală, ne ajută să avem o calitate mai bună a vieții, iar în cazul copiilor și adolescenților, odihna sprijină procesul de creștere.
Prin urmare, există 7 tipuri de odihnă pe care le puteți încerca, deoarece, odihna este productivă de asemenea.
1.Odihna fizică
Aceasta poate este cea mai cunoscută și poate reprezenta un somn odihnitor, un pui de somn energizant, exerciții fizice de relaxare, precum yoga sau întinderi, exerciții de respirație, masaj
2.Odihna mentală
Nu doar corpul nostru are nevoie de o pauză din când în când, ci și mintea. Poți să o ajuți stabilindu-ți pauze, petrecând timp în natură, ascultând muzică relaxantă, prin exerciții de grounding sau lăsând telefonul deoparte.
3.Odihnă socială
Chiar dacă ești o persoană căreia îi place să petreacă timpul înconjurată de colegi, este important ca din când în când să îți oferi timp singur. Astfel, odihna socială poate arata ca o pauză de la socializare, timp de calitate petrecut cu prieteni care te inspiră și te ajută să crești sau să petreci mai puțin timp cu persoanele care pot prezenta un comportament toxic în relația cu tine.
4.Odihna creativă
Aceasta se referă în special la a lăsa presiunea de a crea la o parte și a ne concentra pe lucruri care ne inspiră pur și simplu. Poți citi ceva inspirațional, să asculți sau să urmărești filmulețe care te entuziasmează sau să te plimbi în natură și să o observi.
5.Odihna senzorială
În ziua de astăzi, când suntem asaltați cu informații din toate direcțiile este foarte ușor să fim copleșiți de acestea. De aceea este important să avem grijă de noi, limitând timpul pe care îl petrecem online, folosind lumină caldă în cameră înainte de culcare sau încercând aromaterapie. Putem de asemenea să închidem ochii pentru câteva minute sau să încorporăm momente de liniște în activitatea de zi cu zi.
6.Odihna spirituală
Meditația sau rugăciunea sunt activități potrivite pentru a te odihni spiritual. De asemenea, la fel de utile sunt voluntariatul sau să citești/asculți texte spirituale.
7.Odihna emoțională
A scrie în jurnal are multe beneficii, printre care și faptul că ne ajută să ne relaxăm. Pe lângă această tehnică, mai putem încerca să ne exprimăm liber propria persoană de fiecare dată când avem ocazia, să discutăm în profunzime cu prieteni în care avem încredere sau să setăm limite, atunci când nu ne simțim confortabil cu o anumită situație.
Fiecare din aceste modalități de a îți petrece timpul te va ajuta să îți desfășori activitățile școlare mai bine și să îți încarci bateriile.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.