Tulburările de somn la adolescenți

Categorie COPII|Traieste frumos
|

De cele mai multe ori, adolescenții aleg să stea până târziu în noapte, lucru care îngreunează trezirea de dimineață. Cert este că majoritatea adolescenților se simt obosiți – o stare nu neapărat generală a vârstei pe care o au, dar reală.

Știm deja că organismul fiecărei persoane are nevoie de un anumit număr de ore de somn, care variază de la o persoană la alta, însă un lucru este sigur: copiii și adolescenții au nevoie de mai multe ore de somn decât adulții deoarece sunt în plin proces de creștere. Doctorii spun că un adolescent are nevoie de aproximativ 9 ore de somn pe noapte pentru ca a doua zi energia să fie pe măsură.

Însă mai sunt și alte aspecte de luat în considerare. Fiecare persoană are acel “ceas” intern care influențează temperatura corpului, ciclurile de somn, pofta de mancare și schimbările hormonale. Într-un interval de 24 de ore, acest ceas intern reprezintă procesele biologice și psihologice care formează ritmul circadian.

Odata ajuns la pubertate, acest “ceas” intern al adolescentilor începe să se modifice, perturbând programul de somn. Mai mult decât atât, hormonul asociat somnului, numit melatonină, este secretat tot mai târziu în timpul serii. Însă sunt și alți factori care contribuie la tulburările de somn: schimbările hormonale, programul încărcat, viața socială activă. Prea puțin somn poate contribui inclusiv la modificări de dispoziție și probleme de comportament.

Lucrurile se complică dacă nu te odihnești suficient, nu te poți concentra în timpul orelor și ești mai tot timpul adormit. Recomandat este să discuți cu medicul de familie sau cu medicul pediatru pentru a identifica motivele care te împiedică să te odihnești în timpul nopții.

Somnolența excesivă în timpul zilei poate însemna și alte probleme de sănătate, printre care:

Sindromul de apnee în somn – atunci când muschii gâtului care mențin deschise căile respiratorii se relaxează în timpul somnului, blochează trecerea aerului către trahee, astfel apărând sforăitul puternic și pauzele intermitente în respirație. Întreruperea trecerii aerului către trahee se poate datora și obstrucției căilor respiratorii prin amigdale mărite, obezitate etc.

Sindromul picioarelor neliniștite – atunci când simți nevoia să miști picioarele, imediat ce te-ai așezat în pat. Aceasta este o afectiune neurologica care întrerupe cel mai adesea somnul din cauza mișcării.

Narcolepsie – atunci când adormi brusc în timpul zilei, pe perioade scurte de timp, în perioada de veghe, aceste episoade putând apărea oricând.

Efecte secundare ale medicamentelor –  atunci când urmezi un tratament și compoziția chimică a medicamentelor intervine în alte organe din corp.

Depresie – atunci când te simți trist și gândurile nu-ți mai dau pace.

În marea majoritate a problemelor în care apare tulburarea de somn, soluția este modificarea stilului de viață – fie prin schimbarea de program sau cu ajutorul medicamentelor prescrise de un doctor.

 

Dacă ai întrebări, discută cu un adult de încredere sau sună la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro