Zaharul si sarea din alimentatia copilului

Categorie COPII|Traieste sanatos
|

CE TREBUIE SA STII DESPRE CONSUMUL DE ZAHAR

Specialistii considera ca un consum prea mare de zahar rafinat genereaza dezechilibre nutritionale, plus ca este asociat cu un risc crescut de aparitie a cariilor dentare. Dulciurile le sunt date copiilor insa, de cand sunt mici, iar consumul excesiv are foarte multe dezavantaje.

Dar ce inseamna prea mult zahar in corpul unui copil in crestere? Potrivit specialistilor in pediatrie si nutritie, consumul de zahar si produse zaharoase nu trebuie sa depaseasca 10% din aportul energetic zilnic.

Trebuie insa sa stiti ca o buna parte din aportul de zahar, sau fructoza provine din bauturile indulcite cu zahar sau indulcitori calorici, care contin doar „calorii goale“ fara nutrienti benefici; de aceea, se recomanda reducerea, sau eliminarea acestora.

Recomandari pentru tine:

-zaharul trebuie consumat ocazional si in cantitati mici;

-evita produsele despre care nu detii informatii nutritionale;

-consuma fructe si legume proaspete.

 

CE TREBUIE SA STII DESPRE CONSUMUL DE SARE

La fel ca apa, sarea este esentiala pentru buna functionare a organismului. Excesul de sare insa se asociaza cu un risc crescut de hipertensiune arteriala si de boli renale. Produsele de panificatie si mezelurile, consumate zilnic de catre majoritatea oamenilor, au un continut foarte ridicat de sare.

Sodiul se afla in majoritatea macronutrientilor: proteine, lipide, glucide si micronutrienti, in minerale si vitamine din tubul digestiv. La adultul sanatos, nu apare deficitul de sodiu, deoarece majoritatea alimentelor au un continut de sare.  Pentru copii insa, pediatrii recomanda sa nu se adauge sare in mancare, deoarece exista deja sare adaugata in alimentul folosit. Alimentele cu un continut ridicat de sare sunt: afumaturile, muraturile, branzeturi, alimente conservate si mancarea de tip fast-food.

Recomandari pentru tine:

-evita produsele de tip fast-food, deoarece au un continut mare de sare, conferindu-le acel gust care ne face sa le consumam in mod constant;

-fa-ti pachetel pentru scoala de acasa (ex: fructe, legume), nu cumpara de la buticul din cadrul scolii produse semipreparate, chips-uri etc.

 

Daca ai intrebari, suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro