Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini

Categorie COPII|Traieste sanatos
|

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini (Global Handwashing Day) este marcată anual la 15 octombrie și este dedicată creșterii gradului de conștientizare și înțelegere cu privire la importanța acestui gest.

Pentru prima dată, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini a fost marcată in 2008, când peste 120 de milioane de copii din peste 70 de țări s-au spălat pe mâini cu apă și săpun.

 

Zilnic atingem cu mâinile tot felul de obiecte pe care se află o mulțime de microbi și bacterii, care ne pot influența în mod negativ starea de sănătate. De aceea, igiena are un rol important în menținerea unei stări de sănătate optime, iar spălarea mâinilor este cea mai simplă, eficientă și accesibilă modalitate pentru a evita îmbolnăvirea, dar și de a transmite microbi către alte persoane.

În situația actuală, spălatul pe mâini cu apă și săpun este una dintre recomadările experților in sănătate pentru a preveni răspandirea virusului responsabil de pandemia de COVID-19.

Pentru ca spălarea mâinilor să fie eficientă, aceasta trebuie să fie practicată în mod consecvent și temeinic. Iată care sunt pașii de urmat pentru o spălare adecvată a mâinilor:

– Umezește mâinile cu apă;

– Aplică săpun în palmă;

– Freacă mâinile cu săpun cel putin 20 de secunde, cu o mișcare circulară, insistând pe dosul palmei, încheieturi, degete și sub unghii;

– Clătește mâinile cu apă curată până îndepărtezi tot săpunul;

– Usucă mâinile folosind un prosop de unică folosință.

 

De asemenea, frecvența cu care sunt spălate mâinile reprezintă un aspect important al igienei personale. Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini în următoarele situații:

– Când intrăm în casă;

– După utilizarea transportului în comun;

-După ce mergem la baie;

– După ce ne-am jucat cu animalele de companie;

– Înainte să începem să gătim;

– Înainte să începem să mâncăm;

– Înainte de scoaterea lentilelor de contact;

– După suflarea nasului, tuse sau strănut;

– După contactul cu o persoană bolnavă sau presupus bolnavă;

– După manipularea gunoiului;

– Ori de câte ori observi că mâinile sunt murdare.

 

Este foarte important să cunoaștem diferența dintre spălarea mâinilor cu săpun și simpla clătire a acestora cu apă și să înțelegem că cea din urma nu îndepărtează microbii. Cât de importantă este igiena mâinilor pentru tine?

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.