“Buna, am 13 ani si sunt eleva in clasa a VII-a. Dupa divortul parintilor am ramas in grija mamei, insa tin legatura si cu tatal meu.
La scoala ma straduiesc sa obtin note mari, insa mama isi doreste sa iau numai 10 pe linie. In ultima perioada am luat note de 8 si 9, dar imi este teama sa ii spun mamei mele, pentru ca ar fi cu siguranta dezamagita. S-a intamplat in trecut sa ma loveasca, fiind nemultumita de rezultatele mele scolare.
Saptamana viitoare urmeaza teza la geografie si am emotii. Nu ma simt pregatita si ma gandesc tot mai des sa renunt la scoala. Nu reusesc sa gasesc alte solutii pentru problema mea, astfel ca am nevoie de ajutorul vostru.”
(Fata, 13 ani – Caz preluat si consiliat prin intermediul numarului de telefon 116111. Caz editat in vederea pastrarii confidentialitatii).
În perioada 06 august 2018 – 31 decembrie 2018 au fost preluate şi consiliate 168 situaţii prin intermediul numărului de telefon 116 111.
Informarea apelanţilor
Apelanţii care au contactat linia 116 111 au fost informaţi cu privire la serviciile pe care le pot solicita în cadrul proiectului „Măsuri integrate de îmbunătăţire a accesului la educaţie al copiilor din şcoli defavorizate.” (78%)
Consiliere psihologică
Consilierea psihologică a apelanţilor a constat în evaluarea socio-psihologică a minorilor aflaţi în situaţii de risc în cadrul familiei (ex: abuz 32,7%), ce provin din medii sociale defavorizate, marcate de lipsuri în plan material-financiar, evaluarea și asistarea psihologică a minorilor ce se confruntă cu diverse probleme emoționale (63%), aspecte ce influențează parcursul educațional și performanțele obținute în plan academic.
De asemenea, consilierea a vizat intervenţia în situaţiile de tip bullying (11,3%), îndrumarea elevilor care se confruntă cu dificultăţi în plan şcolar din diverse considerente: probleme medicale, discriminare etc. (7,7%), în vederea integrării în colectivitate. Apelanţii au fost îndrumaţi în vederea gestionării adversităţilor întampinate în plan educaţional. (29,1%)
Intervenția psihologică s-a referit și la sprijinul oferit elevilor ce prezintă carențe educaționale, prin încurajarea și stimularea cognitivă (ex: procedee mnemotehnice) a apelanților ce se confruntă cu manifestări din spectrul depresiv-anxios (ex: teama de examene), în vederea diminuării riscului de abandon școlar.
Testimonial
„Buna, am 8 ani si sunt in clasa a II-a. Locuiesc cu bunica mea, pentru ca parintii mei au plecat in strainatate, pentru a-si gasi un loc de munca. Imi place sa merg la scoala, dar am probleme la matematica, iar bunica nu ma poate ajuta. Am auzit ca vom face meditatii si sper ca ma voi descurca mai bine pe viitor.”
(Baiat, 8 ani – Caz preluat si consiliat prin intermediul numarului de telefon 116111. Caz editat in vederea pastrarii confidentialitatii).
Consiliere juridică
Consilierea juridică a apelanţilor a constat în informarea şi îndrumarea acestora conform legislaţiei în vigoare – Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată; Legea 25/2012 privind prevenirea și combaterea violenței în familie; Legea Educaţiei nr.1/2011; Legea 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri – angajarea minorilor zilieri. Consilierea juridică a fost solicitată în 10,1% din situaţii, în special de către apelanții adulți.
Apelantii au fost consiliaţi atât referitor la procedura înscrierii în cadrul învăţământului de masă – primar/gimnazial, cât şi la procedura transferului şcolar, sau alternativele la învățământul de masă. Consilierea juridică a vizat şi îndrumarea aparţinătorilor în vederea includerii elevilor cu risc de abandon şcolar în cadrul programelor de consiliere psihologică, disponibile la nivel local/județean.
De asemenea, beneficiarii au fost îndrumaţi în vederea accesării serviciilor social-comunitare furnizate de către instituţiile abilitate la nivel local/judeţean – prestaţii sociale, rechizite şcolare, burse (5%), în vederea facilitării parcursului academic.
Testimonial
„Sunt tatal unei fete in varsta de 14 ani, eleva in clasa a VIII-a. Fata mea este agresata de catre unii colegi de clasa, motiv pentru care nu mai doreste sa mearga la scoala. Familia noastra are venituri reduse, insa ea este un elev bun. Vreau sa o transfer catre alta scoala si as avea nevoie de indrumare din partea dumneavoastra.”
(Tatal unei fete de 14 ani, eleva in clasa a VIII-a – Caz preluat si consiliat prin intermediul numarului de telefon 116111. Caz editat in vederea pastrarii confidentialitatii).
Răspundem problemelor copiilor
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom, 7 zile din 7, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00, sâmbătă și duminică 10.00 – 14.00
- prin email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro