Divortul parintilor si efectele asupra copiilor

Categorie PARINTI|Siguranta
|

Familia reprezinta mediul securizant al unui copil, locul in care siguranta si increderea joaca roluri esentiale in dezvoltarea emotionala a acestuia. Insa, atunci cand intervine divortul, acesta este perceput ca o amenintare a echilibrului psiho-emotional al celui mic.

Indiferent de varsta copilului, divortul poate fi stresant si ii induce o stare de confuzie. Acesta se poate simti nesigur despre cum ii va fi viata sau furios la gandul ca parintii se vor separa.

Divortul parintilor nu reprezinta doar o sursa de suferinta pentru copil, ci si un risc real pentru dezvoltarea acestuia. Gravitatea efectelor negative este influentata de unele caracteristici ale copilului (ex. – varsta, sex, temperament, etc.), de relatia conflictuala dintre parinti (care uneori se intinde pe perioade lungi), precum si de schimbarile care apar in viata copilului (ex. – schimbarea rutinei zilnice, a scolii, uneori a domiciliului, dezacordurile dintre parinti cu privire la cresterea copilului, disciplina, etc.). De aceea, efectele negative pe care divortul le are asupra copilului sunt atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Printre aceste efecte mentionam:

1. Stres constant – In mod eronat, multi copii se considera ca fiind motivul divortului parintilor si isi asuma responsabilitatea remedierii situatiei. In timp, acest lucru poate avea repercursiuni destul de grave, precum ganduri negative, cosmaruri.

2. Anxietatea – In cazul copiilor mici, acestia sunt mai predispusi la a dezvolta anxietate, deoarece sunt dependenti de parinti. Unui copil anxios ii va fi greu sa se concentreze asupra studiilor. De asemenea, poate sa isi piarda interesul pentru activitatile pe care le considera candva atragatoare.

3. Modificari ale dispozitiei, iritabilitate – Copiii pot suferi modificari ale dispozitiei si pot deveni irascibili chiar si atunci cand interactionaeza cu persoane cunoscute, sau se vor inchide in sine.

4. Probleme comportamentale si sociale – Un copil prezinta un risc mai mare de a dezvolta un comportament violent si antisocial atunci cand parintii divorteaza.

5. Depresie – Sentimentul de durere cauzat de divortul parintilor poate face ca, in timp, un copil sa dezvolte depresie.

6. Rezultate scolare mai slabe – Divortul parintilor poate diminua in mod semnificativ interesul copilului pentru educatie.

Iata cum putem ajuta copilul sa treaca mai usor peste aceasta perioada:
– Informati copilul cu privire la decizia separarii. Se recomanda ca parintii sa anunte impreuna vestea separarii, inainte de punerea in practica a deciziei, astfel incat copilul sa se poata obisnui cu ideea ca nu va mai locui cu ambii parinti, in aceeasi casa.
– Securizarea emotionata a copilului. Parintii trebuie sa discute cu copilul si sa-l asigure ca nu el este responsabil de separarea care va avea loc si ca nu va pierde dragostea parintelui care nu va mai locui alaturi de el.
– Intrucat copil are nevoie de stabilitate, daca aveti posibilitatea, nu faceti mari schimbari in viata acestuia dupa divort. Pentru cei mici este important sa doarma in acelasi pat, in acelasi loc.
– Raspundeti in mod onest si deschis la intrebarile puse de copil, fara a-l judeca pe celalalt parinte.

Copilul are nevoie de ambii parinti, el nu face diferenta intre parinti in ceea ce priveste afectiunea.

Este important ca parintii sa constientizeze ca dincolo de orgolii personale, sunt responsabili de viitorul copilului lor si, chiar daca au divortat, trebuie sa ramana prezenti in viata acestuia.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.