25 Mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut, Exploatat Sexual

Categorie PARINTI|Siguranta
|

Potrivit statisticilor realizate de catre Inspectoratul General de Politie Roman, anual un numar impresionant de copii dispar de la locuinta sau se pierd de parinti. Aproximativ 96% din numarul total insumeaza plecari voluntare de la domiciliu, intrucat copiii pot considera faptul ca plecarea de acasa reprezinta o solutie imediata la problemele cu care se confrunta. Restul de 4 % reprezinta copiii pierduti de parinti sau apartinatori si copiii rapiti.

Orice parinte a experimentat teroarea care-l cuprinde atunci cand nu reuseste sa-si gaseasca copilul, indiferent daca se afla intr-un magazin, pe litoral, intr-un parc, in propriul cartier sau oriunde altundeva. La nivel national nu este cunoscut numarul copiiilor separati temporar sau pierduti de parinti sau de ingrijitor, intrucat aceste incidente nu sunt raportate. Majoritatea copiilor sunt gasiti repede, de cele mai multe ori inainte ca cei mici sa realizeze ca un parinte ii cauta. Insa, in sufletul parintilor ramane teama si angoasa a ce ar fi putut sa se intample.

Atunci cand decideti sa mergeti cu copilul intr-un mall, la mare sau o alta destinatie aglomerata in care exista posibilitatea ca cel mic sa se separe de dumneavoastra, este indicat sa va luati masuri de precautie:

– Scrieti numarul dumnevoastra de telefon pe o bucata de hartie, o bratara, eticheta hainutei, limba unui pantof sau snur lat si asigurati-va ca cel mic stie ca numarul dumneavaostra de telefon este scris acolo, in cazul in care se pierde.

– Accesorizati copilul folosind sapca/caciula/palarie/batic in culori vibrante si usor de recunoscut in multime si asigurati-va de faptul ca puteti descrie acest lucru ofiterilor de securitate/agentilor de politie, deoarece in situatii de panica, memoria tinde sa ne joace feste.

– In cazul in care nu-l mai vedeti pe cel mic, realizati o cautare rapida, pastrandu-va calmul. Ganditi-va ce ar fi putut sa-i fi atras atentia copilului (jucariile de la raionul cu jucarii, un ecran gigant cu desene animate la raionul de electrocasnice sau o fantana cu apa) si verificati zona respectiva, strigandu-i numele.

– Solicitati spijin imediat. In cazul in care va aflati intr-un magazin si v-ati pierdut copilul, cautati un angajat sau un agent de securitate si explicati situatia. Aproape orice angajat de magazin detine o statie prin care poate comunica cele semnalate de dumneavaostra colegilor.

Recomandari pentru copii:

  • Il puteti invata pe cel mic Regula sigurantei: in aglomeratie, daca el nu va mai poate vedea pe dumneavoastra, inseamna ca nici dumneavoastra nu il mai puteti vedea pe el.
  • Invatati-l numele dumneavoastra intreg, numarul de telefon si adresa de domiciliu sau a gradintei/scolii in care invata. Puteti face acest lucru transformand memorarea anosta intr-un cantecel.
  • Permisiunea de a striga. Chiar daca adesea copiilor nu le este permis sa strige, exceptia o face situatia in care observa faptul ca mama si tata nu mai sunt in preajma. Invatati-l sa va strige numele sau „mama/tata/bunica/bunicul” constant, in cazul in care observa faptul ca s-a pierdut de dumneavoastra. Spuneti-i ca daca el va striga cu voce tare, va va ajuta sa-l auziti si sa-l gasiti.
  • In cazul in care se pierde, invatati-l pe copil sa se uite dupa o mamica cu copii si sa-i ceara ajutor sau unui agent de securitate/politist in cazul in care va aflati intr-un magazin. De asemenea, sa le ofere numele si numarul dumneavoastra de telefon.
  • Asigurati-l de faptul ca va fi gasit la un moment dat, insa pentru acest lucru, este necesar sa nu se ascunda pentru ca este speriat, sa nu se plimbe sa exploreze zona in cautarea dumneavoastra si sa nu paraseasca, sub nicio forma zona in care se afla (de exemplu: sa nu iasa din magazin, sa nu plece din zona pentru copii a parcului, sa nu alerge dupa persoane care par a semana cu dumneavaostra).

La un moment dat in viata, toti ne pierdem de cei cu care ne-am aventurat in multime, insa a fi pierdut de parinti este un eveniment destul de traumatizant pentru copii. Stim ca nu este usor sa discutam despre aceste aspecte cu cei mici, deoarece acestia pot deveni ingrijorati, insa doar asa putem ajuta la usurarea anxietatii pe care copiii o au oferindu-le instrumente sa se simta mai degraba in control in situatie decat neajutorati si pierduti.

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.