Copiii intre 4 – 13 ani trec printr-o perioada de dezvoltare fizica si psihica rapida, care necesita un aport adecvat in vitamine si minerale pentru a preveni momentul aparitiei unor fenomene carentiale.
Perioada este caracterizata prin cresterea parametrilor fizici si printr-o dezvoltare rapida a functiilor sociale, cognitive si emotionale.
Dezvoltarea intensa, specifica perioadei dintre 4 si 13 ani face ca cerintele nutritionale sa fie mai mari, raportate la greutatea corporala, fata de necesitatile adultilor.
Adecvarea aportului de nutrienti in copilarie este importanta pe termen scurt, dar si pe termen lung, pentru ca acum se pot forma pattern-uri, obiceiuri alimentare sanogenetice, care sa fereasca pe adultul de mai tarziu de boli cronice in care nutritia joaca un rol central, adica de bolile contemporane: obezitate, osteoporoza, cancer, boli cardio-vasculare, sindrom metabolic sau diabet de tip 2.
La copilul mic parintii ii pot controla in mod activ ingestia de alimente si, deci, de nutrienti, insa dupa ce acesta intra in colectivitate si dobandeste o oarecare independenta modelul sau alimentar poate cu usurinta devia catre preferinte pentru alimente rafinate, saracite in nutrienti.
Toti micronutrientii sunt necesari. Vom trece in revista cateva din cele mai importante si mai problematice vitamine necesare unui copil in crestere:
– Vitamina A: este o vitamina liposolubila, cu numeroase roluri in organism. In trecut se cunostea mai ales influenta sa asupra vederii normale, astazi insa se pune accentul pe importanta sa in crestere si dezvoltare, in determinarea expresiei unor gene, ca si in imunitate. Carenta de vitamina A este o problema reala, mai ales pentru copiii care traiesc in zone sau in familii cu resurse economice precare. Copiii cu alimentatie deficitara in alimente de origine animala, cu infectii frecvente sau cu probleme de absorbtie trebuie suplimentati. Vitamina A se gaseste in forma activa (retinol) exclusiv in alimente de origine animala, iar in cele de origine vegetala este intalnita sub forma de pro-vitamina (caroten). La copii, aportul celor doua forme trebuie sa fie cel putin egal, iar consumul de alimente vegetale, ce contin numai caroten, poate ridica probleme de deficienta.
– Vitamina B12: este implicata in sinteza proteinelor si in multiplicarea celulelor. Deficienta de B12 poate conduce la afectarea invelisului de mielina, cu probleme neurologice consecutive. Stratul de mielina are o actiune izolatoare si este alcatuit din lipide si proteine. Desi mielinizarea apare mai ales in viata intrauterina si in perioada de sugar, ea continua in timpul copilariei, adolescentei si a perioadei de adult tanar. Aceasta vitamina se gaseste numai in alimente de origine animala, acestea fiind singurele care o pot oferi organismului uman, evident, alaturi de suplimente. Copiii cu alimentatie vegana trebuie obligatoriu sa consume alimente fortificate si sa ia suplimente.
– Vitamina C: rolurile sale sunt multiple, ea jucand un rol central in crestere si dezvoltare. Este strict necesara in sinteza colagenului, a carnitinei si a anumitor neurotransmitatori. Este un puternic antioxidant (hidrosolubil) si are o functie de stimulare imunitara. Un organism cu deficiente de vitamina C face cu usurinta forme grave de infectii chiar daca germenii sunt putin virulenti, vindecarea fiind de durata si dificila. Daca aceste infectii se succed la intervale scurte de timp, ele pot interfera in mod esential si negativ cresterea copiilor. Vitamina C asigura si o absorbtie adecvata a fierului. Copiii isi pot lua majoritatea vitaminei C din legume si fructe proaspete.
– Vitamina D: rolurile acestei vitamine liposolubile sunt esentiale in crestere, prin intermediul functiei sale centrale in reglarea metabolismului calciului. Carenta la sugari si copii mici produce o boala numita rahitism. In cazurile grave de deficienta de vitamina D poate sa apara hipocalcemia, manifestata prin convulsii si tetanie. Vitamina D este sintetizata in proportii mari in tegumente, sub influenta radiatiilor solare. Cum tara noastra are vreme frumoasa doar cateva luni pe an, copilul trebuie sa isi asigure vitamina D atat prin sinteza endogena, cat si prin aport de alimente ce o contin in mod natural sau care au fost fortificate. Vitamina D se gaseste numai in alimente grase de origine animala (lapte, branzeturi, peste, ficat, ou). Daca aceste alimente sunt degresate, vitamina D este pierduta partial sau total.
Suplimentele de vitamine se iau numai la recomandarea medicului pediatru al copilului.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.