Copilul se dezvolta armonios daca adultii din jurul lui il ajuta sa isi formeze un stil de viata sanatos. „Siguranta” si „identificarea si gestionarea problemelor” sunt doua componente importante ale unui stil de viata sanatos, insa copiii au nevoie sa fie invatati si ghidati spre independenta, care presupune „rezolvarea de probleme”.
1 Siguranta
„Siguranta” este prioritatea zero a parintilor pentru copiii lor, fie ca este vorba despre mediul online sau offline. Pentru ca nu pot fi tot timpul in preajma copiilor, este important ca parintii sa aleaga educatia pentru siguranta a acestora.
Care sunt semnele?
Care sunt riscurile?
Care sunt solutiile?
Iata mai jos un articol care arata si riscurile la care pot fi expusi copiii, dar si solutii la indemana.
Siguranta copilului – in atentia parintilor
Ca parinti, dorim sa ne stim copiii in siguranta in orice context. De retinut este faptul ca ca siguranta copiilor este responsabilitatea parintilor, deoarece:
- copiii au o intelegere limitata asupra a ce presupune pericolul;
- copiii sunt curiosi prin natura lor si vor sa exploreze;
- cu cat devini mai autonomi, cu atat creste tendinta de a explora.
2 Identificarea si gestionarea problemelor sale
„Identificarea si gestionarea problemelor” de catre copii este o componenta cheie a unui stil de viata sanatos. Un copil care poate sa-si identifice o problema si are si solutii la acea problema, este un copil pregatit sa devina independent in ceea ce priveste „rezolvarea de probleme”.
Cum ajuti copilul sa-si rezolve armonios conflictele?
Conflictul cu ceilalti este o parte normala a vieții unui copil, deoarece toti copiii au nevoi si preferinte diferite. Neintelegerile apar deseori in viata copiilor deoarece acestia nu au abilitatile de a evita, sau de a rezolva singuri conflictele.
Parintii pot ajuta copiii sa-si dezvolte abilitatile de a rezolva conflictele atat prin ascultarea activa a nevoilor celor implicati, cat si sa propuna idei pentru a rezolva conflictele aparute.
Pentru a veni in sprijinul copilului si a creste capacitatea sa de gestionare a problemelor cu care se confrunta, mai intai trebuie sa-l ascultati, apoi sa-l incurajati sa va spuna cel putin o solutie la problema sa. Incurajati toate solutiile bune. Asa cresteti independenta copilului. Daca alegeti sa faceti lucruri in numele copilului, acesta se poate dezvolta ca victima, abuzator sau martor pasiv in situatii de agresiune.
Sa vorbim si despre bullying
Bullying-ul este fenomenul de agresiune manifestat in mod repetat si intentionat de catre un agresor asupra unei victime. Bullyingul este diferit de conflictul de la egal la egal care, de cele mai multe ori, poate fi solutionat folosindu-se comunicarea.
Prin comportamentul de bullying agresorul raneste, intimideaza, izoleaza victima si are la baza nevoia de a domina si de a suprima alti elevi, de a se afirma prin forta si amenintari. Persecutarea si hartuirea pot provoca daune emotionale si fizice de durata, pot marginaliza diferiti elevi si pot avea un impact negativ asupra intregului colectiv si climat scolar.
In situatia de bullying, pe langa victima si agresor se afla si martorul care observa fenomenul de bullying, dar care decide sa nu intervina deoarece, de cele mai multe ori, ii este teama sa nu devina si el victima la randul lui.
Visele devin realitate
Inspiratia vine daca o cauti, la fel cum visele devin realitate daca le construiesti pas cu pas. Newsletterul lunii are la baza o serie de articole de inspiratie pentru visele copiilor, dar si pentru motivatia adultilor. Accesul aproape nelimitat la informatie din lumea in care traim pare ca ingreuneaza aceste procese. Sunt prea multe sau prea putine exemple de modele de urmat? Aflam impreuna ca sa conturam un stil de viata sanatos.
Incepem cu David Stescu, un pusti fotograf care si-a descoperit pasiunea pentru fotografie intr-un moment cand nu putea sa se exprime altfel. Tot el a trimis un mesaj emotionant de Ziua Inter-nationala a Autismului, povestind video experientele prin care a trecut.
Cel de-al doilea interviu pe care il propunem este cu Monica Puscas, unul dintre profesorii de cultura civica si educatie sociala care isi imparte cursurile intre doua scoli din Sacele, judetul Brasov. Monica este un exemplu de profesor care incearca prin tot felul de mijoace sa capteze atentia elevilor, sa ii implice la orele de curs si sa ii convinga ca educatia este extraordinar de importanta pentru viitor.
Nu parasim curtea scolii, si va propunem cateva metode eficiente de a recapitula materia sco-lara. Mai e putin pana la vacanta mare, dar inainte mai avem de trecut prin evaluari – fie lucrari, teze sau examene. Nu te ingrijora, o sa fie bine.
Si pentru ca am mentionat mai sus curtea scolii, am scris un ghid despre cum alegi sportul potrivit. Indiferent de varsta, sportul ar trebui sa existe printre preocuparile noastre. Incurajam jocurile de echipa, dar si cele individuale. Important este sa testam si sa ne descoperim sportul care sa ne ajute in dezvoltarea unui stil de viata sanatos.
Trimite-ne un mesaj la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau suna-ne la 116111 daca ai intrebari, idei sau vrei sa discuti cu cineva de incredere despre copilul sau elevul tau.