Anul trecut, cu ocazia Zilei mondiale fara tutun, Comisia Europeana a publicat Raportul Eurobarometru privind consumul de tutun la nivel european, precum si in Romania. Acesta ne indica faptul ca, in Romania, consumul de tutun se mentine inca relativ ridicat, cu o prevalenta a fumatului de 28% in randul celor cu varsta peste 15 ani, un procent nesperat de mare, luand in considerare prevederile Legii Antifumat.
Consumul de tutun este principalul agent asociat cu imbolnavirea de cancer pulmonar si provoaca sau contribuie la o gama larga de afectiuni, printre care boli de inima si emfizem pulmonar. Fumatorii pot fi activi sau pasivi (inhaleaza fumul emanat de tigari). Cu toate acestea, copiii care intra in perioada adolescentei consuma tutun din curiozitate, din cauza vulnerabilitatii la presiunea colegilor sau din dorinta de a experimenta lucruri noi. European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD -2015) arata faptul ca jumatate (51,7%) dintre elevii din Romania in varstă de 16 ani au fumat cel putin o dată in viata, aproximativ o treime (30,1%) au fumat in ultima luna si unul din cinci au fumat zilnic (19,8%).
Este dificil pentru noi ca parinti sa-i impiedicam pe copii sa incerce tigari, insa, folosirea unor strategii potrivite poate reduce probabilitatea ca adolescentul dumneavoastra sa fumeze zilnic.
De ce unii copii fumeaza?
Unele dintre motivele pentru care copilul dumneavoastra poate incerca sa fumeze tigari se poate datora:
- Dorinta de a se simti integrat intr-un anumit grup de prieteni;
- Isi copiaza parintii sau au frati sau surori mai mari care fumeaza;
- Dorinta de a-si sustine independenta in crestere;
- Dorinta de a parea mai maturi si mai sofisticati;
- Din curiozitate sau doresc sa imite actori sau cantareti.
Atunci cand incercam sa-i educam despre efectele fumantului asupra sanatatii s-ar putea sa nu obtinem succesul pe care il dorim. Simptomele multor boli legate de fumat tind sa se dezvolte in perioada adulta sau mai tarziu, iar incercarea de a explica riscurile pe termen lung ale fumatului pentru un copil sau adolescent nu poate avea un impact prea mare, deoarece 20 sau 30 de ani este un timp de neimaginat pentru ei. Mentionati aceste riscuri pe termen lung, dar incercati sa subliniati riscurile imediate pentru sanatatea si bunastarea lor.
Riscuri imediate ale fumatului includ:
- Respitatie urat mirositoare;
- Colorarea si patarea dintilor si a degetelor;
- Poate fi respins si neatractiv pentru colegii care nu fumeaza;
- Irosirea banilor care ar putea fi folositi pentru haine, muzica sau alte articole;
- Dificultatea opririi fumatului dupa aparitia simptomelor de dependenta de nicotina.
Multi tineri pot dezvolta simptome de dependenta chiar daca nu fumeaza in fiecare zi, iar pentru altii simptomele se pot dezvolta in decurs de cateva zile pana la saptamani de la inceperea fumatului.
Fiti un model bun de urmat, prin faptul ca nu fumati!
Daca nu doriti ca fumatul sa nu devina un obicei pentru copilului dumneavoastra, este important sa stabiliti un exemplu bun prin faptul ca nu fumati. Cercetările arata faptul ca cei mici sunt mai putin susceptibili de a fuma daca modelele lor primare (parintii, in special) nu fumeaza. In cazul in care fumati si considerati ca va este dificil sa va lasati de acest obicei, impartasiti aceasta experienta cu copilul dumneavoastra. Spuneti-le, de exemplu, cat este de demoralizant sa fiti dependent de tutun si sa nu puteti renunta, sau cat de multi bani v-ati fi dorit sa nu fi irosit pe tigari, de-a lungul anilor. Lasati-l sa vada ca pot invata o lectie valoroasă din greseala dumneavoastra.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.