Cum sa ajuti copilul sa isi dezvolte un corp sanatos

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Alimentatia de tip fast food si junk food, dietele minune, timpul petrecut in mediul online care nu mai lasa loc de sport sau alte activitati recreative, dorinta de incadrare in normele promovate social pot fi factori care sa contribuie la dezvoltarea tulburarilor de alimentatie a copiilor.

Iata cateva sugestii care pot sa ajute copilul sa isi dezvolte un corp sanatos

1 Fiti un model pentru copil

Atitudinea dumneavoastra fata de propriul corp ii poate influenta intr-o mare masura atitudinea copilului fata de corpul sau. Cu cat dumneavoastra va simtiti mai confortabil cu modul in care aratati, cu atat copilul se va simti mai relaxat legat de cum arata el. Un alt aspect important este stilul de viata pe care il aveti, ce alimentatie preferati, cat de mult sport sau miscare faceti, cum va petreceti timpul liber. Copiii invata prin observarea si imitarea comportamentelor adultilor.

2 Discutati cu copilul despre modelele fizice masculine si feminine promovate de societate si mass media

Este important ca copilul sa inteleaga ca ceea ce este promovat in mass media ca fiind model de cum sa arati este destinat doar in scop comercial si nu reprezinta normalitatea. Ca fiecare este diferit, frumusetea nu este data doar de aspectul fizic si vestimentar ci si de atitudine, comportament si este foarte important sa te simti bine in corpul tau.

3 Fiti constient ca orice veti face, copilul va copia

Daca mancati fast-food si copilul va manca fast-food, daca beti sucuri carbogazoase si copilul va face asta. Cata importanta oferiti dumneavoastra alimentatiei sanatoase, atata importanta va oferi si copilul. Daca impuneti copilului un anumit regim alimentar, diferit de cel al dumneavoastra, nu va functiona. Va crea frustrari copilului, se poate sa se simta pedepsit si va exista tendinta de a manca pe ascuns ce mancati si dumneavoastra.

4 Fara diete

Este suficient sa mancati cat se poate de sanatos, sa faceti miscare sau sport si sa le includeti ca parte din viata familiei. Doar un medic nutritionist poate sa recomande un anumit regim alimentar adaptat nevoilor corpului copilului. Evitati dietele din reviste, de la televizor sau din orice alta sursa neavizata.

5 Informati-va despre nutritie si alimentatie sanatoasa din surse avizate.

Daca nu mergesti la un nutritionist, alegeti sa va informati din surse de specialitate: carti, website-uri (precum cel al Organizatiei Mondiale a Sanatatii)

6 Fara junk food (alimente cu valoare nutritiva mica, bogate in grasimi, zahar, calorii, cafeina sau sare)

7 Cat mai mult sport

Este indicat ca orice copil sa aiba o activitate fizica regulata, care sa ii faca placere. Asta il va ajuta sa isi dezvolte un corp armonios pe termen lung. Sportul este important si pentru sanatate.

8 Fara comentarii rautacioase despre greutatea altor persoane

9 Mai putin TV, online si telefon, mai multe activitati extrascolare si recreative

10 Acceptati-va copilul asa cum este

Fiecare copil are nevoie sa fie iubit neconditionat. Astfel incat este indicat sa nu ii spuneti niciodata copilului dumneavoastra ca va fi mai dragut, iubit sau acceptat daca arata intr-un anumit fel. Incurajati-l si ajutati-l sa isi dezvolte o stima de sine echilibrata si sa se simta bine in pielea lui asa cum este.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.