Ghiozdan, geanta de umar sau troler, care este cel mai potrivit accesoriu pentru copil?
Dintre toate cele trei variante, trolerul este cel mai comod de purtat. Cele mai bune ghiozdane pentru elevi, in special pentru cei mici, raman insa cele dreptunghiulare, cu doua bretele si spate matlasat. Trolerele pot deforma si ele coloana vertebrala daca nu sunt adaptate inaltimii copilului. Geanta, pentru ca este purtata pe un singur umar, va crea si aceasta mai tarziu probleme copiilor si adolescentilor.
Plecand de la studiile care arata ca purtarea incorecta a gentii de scoala e una dintre cauzele principale ale bolilor coloanei vertebrale, exista cateva reguli de care ar trebui sa tina cont parintii atunci cand achizitioneaza ghiozdanul copilului sau elev.
Criteriile principale de care trebuie tinut cont atunci cand alegem un ghiozdan:
- Sa fie anatomic si ergonomic. Ergonomia nu este un moft, este important sa ne protejam corpul. Dimensiunile ghiozdanului trebuie sa corespunda limitelor anatomice ale trunchiului, adica sa se incadreze intre segmentele toracic si lombar din cadrul coloanei vertebrale, mai exact intre nivelul umerilor si cel al taliei. Foarte putini oamenii au o postura corecta in timpul mersului – sa nu stresam corpul copilului nostru cu vreun ghiozdan care atarna aiurea sau cu genti purtate doar pe un singur umar, cu trollere care pun presiune pe coloana. Mentinerea ferma a ghiozdanelor pe spate, lipite de omoplati si reglate in functie de inaltime, este unicul mod de a evita defecte de postura, conform recomandarii medicilor ortopedici.
- Sa fie usor. Copiii de azi au multe carti si caiete, auxiliare si culegeri, truse geometrice etc. in conditiile acestea este important ca rucsacul in sine sa fie usor, ideal sub 1 kilogram. Studiile au aratat faptul ca ghiozdanul nu ar trebui sa depaseasca 8-10% din greutatea copilui. Conform recomandărilor, pentru un copil de clasele I-III greutatea ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca 3,5 kilograme, iar pentru copiii din clasele V-VII, sa ajunga, in medie, la 5 kilograme.
- Sa asigure vizibilitate sporita. Este important ca elevii sa fie vizibili pe strada, dar si pe trotuar (mai ales de cand pe trotuare se cirla si cu trotinete si biciclete ce merg cu viteza). Astfel, recomandarea ar fi ca ghiozdanul sa aiba parti cu material reflectorizant si/sau fluorescent pentru o mai buna vizibilitate a copilului in trafic, nu doar in intuneric, ci si in timpul zilei.
- Materialul din care este confectionat ghiozdanul trebuie sa fie usor, manerele sa fie rezistente la incarcaturi, curelele trebuie sa fie confectionate din material elastic, sa aiba o latime de cel putin 4 centimetri si sa fie captusite pentru a dispersa greutatea. Ele trebuie, de asemenea, sa permita ajustarea acestora dupa inaltimea copilului. Cele prevazute cu o centura la brau sunt ideale. Cusaturile trebuie sa fie fine pentru a nu rani umerii.
- Sa fie rezistent la apa. Cand alegem un rucsac, nu prea ne gandim la aspectul asta. Dar cui i-ar placea sa isi ude rucsacul si sa scoata din interior cartile si caietele ude? Eventual si cu ceva culoare de la materialul rucsacului. Astfel, ar fi recomandabil sa cumparati un ghiozdan rezistent la intemperii, umezeala si murdarie.
- Sa aiba garantie. Da, exista si ghiozdane / rucsaci cu garantie de pana la 2 ani.
- Sa fie recomandat de specialisti. Cautati rucsaci recomandat de Societatea Romana de Pediatrie, pentru ca are suport lombar.
Este important sa ii implicam pe copii in alegerea ghiozdanului (culoarea, desenul, etc.), deoarece trebuie sa ii placa acel ghiozdan tocmai pentru a il purta intr-un mod sanatos. In cazul in care nu le place, vor fi tentati sa il poarte gresit pentru a il ascunde.
Consecinte pe termen lung in cazul unui ghiozdan nepotrivit: cele mai frecvente afectiuni intalnite la copiii cu varste cuprinse intre 7-15 ani sunt scoliozele si deformarea coloanei in forma de „S“. Umerii, soldurile si genunchii sunt suprasolicitate atunci cand copilul cara ghiozdanul gresit sau acel ghiozdan depaseste greutate permisa pentru varsta si greutatea pe care le are elevul. Totodata, poate fi afectata cresterea corecta a copilului.
Semne de alarma pentru parinti: pentru a exclude compresia arterelor si a nervilor de catre cureluse, parintii trebuie sa intrebe copiii daca simt dureri la nivelul spatelui sau au senzatie de amorteala la nivelul mainilor atunci cand se intorc de la scoala. Foarte important de retinut pentru parinti este faptul ca cei mici trebuie motivati sa faca sport pentru a intari muschii coloanei vertebrale.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.