5 aptitudini emoționale de dezvoltat alături de copil

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Inteligența emoțională reprezintă abilitatea de a înțelege, folosi și gestiona propriile emoții într-un mod pozitiv pentru a elimina stresul, comunica eficient, empatiza cu ceilalți, dezamorsa conflicte și pentru a trece mai ușor peste provocări.

Mai jos vă prezentăm cinci aptitudini emoționale pe care le puteți dezvolta alături de copilul dumneavoastră, pentru a crește nivelul inteligenței emoționale și pentru a avea relații sănătoase cu cei din jur.

Conștientizarea existenței realităților multiple: Insuflați-i copilului faptul că realitatea este o perspectivă filtrată prin experiența trăită anterioară a unei persoane și că realitatea celuilalt nu o invalidează pe a lui. Mai mult de o realitate poate exista în același timp și este important să fie recunoscut acest lucru.

Procesarea emoțiilor: implică practica de restabilire a sistemului nervos (prin odihnă, creativitate și mișcarea corpului) în timp ce experimentezi emoții intense precum frica, durerea, rușinea, stresul sau orice altă emoție dificilă. Procesarea emoțiilor se poate face și prin 5 pași: Validează-le; Stai cu ele; Permite-ți să le simți; Analizează-le; Învață de pe urma lor.

Dezvoltarea empatiei: reprezintă abilitatea de a înțelege o perspectivă în afara propriei tale prin a fi curios despre experiența trăită de o altă persoană. Empatia nu înseamnă negarea propriei realități prin încercarea de a o înțelege pe a celuilalt.

Ascultarea activă: este atunci când ascultăm deschis ceea ce spune o persoană fără a întrerupe, a respinge sau a deveni reactiv emoțional.

Să fim de acord să nu fim de acord: Reprezintă acceptarea ideii că este în regulă să nu fim de acord pe anumite subiecte. Această atitudine este indicat să fie făcută cu bunăvoință și smerenie, fără a aduce injurii celeilalte persoane, fără a o umili sau a proiecta pe ea părerile noastre.

În concluzie, atunci când ne dorim să ne dezvoltăm nouă și copiilor noștri abilitățile emoționale, este important să avem în minte faptul că este despre a învăța să fim martori la emoțiile noastre, să le experimentăm mai degrabă decât să devenim una cu ele și să dezvoltăm maturitatea emoțională necesară pentru a avea relații autentice.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.