Abuzul și consecințele acestuia asupra copilului

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Familia reprezintă cel mai important grup social, iar părinții sunt primii educatori din viața copilului deoarece îi oferă acestuia primele informații despre lumea care-l înconjoară, primele norme și reguli de conduită, dar și un climat socio-afectiv.

„Eu te-am făcut, eu te omor”, „Mai bine nu te-ai fi născut”, „Nu ești în stare să faci nimic”, „Dacă nu te potolești, te las aici!” – cu siguranță fiecare dintre noi a auzit la un moment dat aceste expresii rostite chiar de către cei care ar trebui să îl protejeze, adică de către părinți sau alte persoane semnificative din viața copilului.

Abuzul asupra copilului poate avea loc în familie, fiind o practică des întâlnită, dar nu numai, și îmbracă mai multe forme. Fie că vorbim despre abuzul fizic, emoțional, verbal, sexual,  exploatare prin muncă, neglijare, trafic sau violență verbală și nonverbală, efectele sunt devastatoare asupra echilibrului psiho-emoțional al copilului.

De foarte multe ori părinții nu aleg calea corectă în scopul educării copilului sau a corectării anumitor comportamente și, astfel, recurg la mai multe forme de abuz. Într-o astfel de situație, există însă cateva indicii care pot semnala prezența abuzului asupra copilului, printre care mentionăm schimbarea bruscă a comportamentului, atitudine retrasă (până la izolare) și temătoare, dificultăți de învățare și scăderea performanțelor școlare, depresie, reacții somatice la vederea abuzatorului, etc.

Indiferent de forma abuzului la care un copil a fost supus, pot exista consecințe atât in plan emoțional, cât și în cel social – ex.  copilul poate prezenta semne vizibile ale abuzului fizic suferit – echimoze, tăieturi, vânătăi, dar și anxietate, depresie, pierderea încrederii în propria persoană, comunicare deficitară, sentimente de inferioritate care persistă și la vârsta adultă.

De cele mai multe ori, copilul victimă a unui abuz (în special în cazul abuzului sexual) se ferește să dezvăluie relele tratamente la care este supus. De asemenea, acesta poate fi amenințat de către agresor, iar, de teamă, copilul nu povestește ceea ce i se întâmplă.

Nu uitați că una dintre cele mai importante funcții ale familiei o reprezintă educarea si formarea copilului în vederea integrării optime în viață. Părinții au un rol important în disciplinarea copilului, însă folosirea oricărei forme de abuz nu este calea spre reușită. Acesta este o misiune dificilă care presupune înțelepciune, imaginație, răbdare, multă dragoste și, nu în ultimul rând, timp de calitate petrecut împreună cu copilul.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.