Dobandirea unor obiceiuri sanatoase legate de postura, pot ajuta copilul sa evite disconfortul si chiar durerile care pot aparea mai tarziu, in zona coloanei vertebrale.
Pozitia incorecta a copilului in banca, pe scaun, la birou, in fata calculatorului, unghiul din care priveste tabla de scris, felul in care se apleaca asupra caietului, purtarea incorecta a ghiozdanului, ii pot afecta pe termen lung sanatatea.
O pozitie incorecta a corpului poate duce la deformari ale coloanei vertebrale, uneori greu de corectat cum ar fi:
Scolioza – Este o deformare a coloanei vertebrale. Privita din spate sau din lateral, aceasta poate avea forma literei S sau C, aspectul general fiind acela de inclinare intr-o parte.
Cifoza – Este deviatia coloanei vertebrale in plan vertical. Se manifesta prin curbarea accentuata a coloanei vertebrale, spre in fata, in regiunea toracica, asa-numita cocoasa.
Lordoza – Reprezinta o modificare a curburii fiziologice a coloanei vertebrale, cel mai frecvent in zona lombara. Lordoza se manifesta prin accentuarea curburii, spre in fata. Aceasta poate sa apara din cauza pozitiei incorecte a corpului, a obezitatii (greutatea prea mare poate forta unele persoane sa se lase pe spate pentru un echilibru mai bun), purtarea incorecta a ghiozdanului, dar poate avea si o cauza patologica – ex. rahitismul (carente de vitamina D).
Conform specialistilor, postura corecta inseamna modul in care copilul isi tine capul, gatul, spatele, precum si bratele si picioarele atunci cand sta in picioare, cand sta jos sau intins.
Cum putem preveni aparitia deviatiilor la nivelul coloanei vertebrale?
1.Educarea copilului pentru a avea o pozitie corecta pe scaun, in banca, la masa sau in fata calculatorului. Astfel, scaunul trebuie sa fie ajustat in functie de inaltimea copilului, picioarele sa aiba sprijin pe toata talpa, iar gleznele, genunchii, coapsele sa formeze unghiuri drepte de 90 °.
Se mai recoamnada ca spetele sa fie drept, lipit de spatarul scaunului, iar capul trebuie sa ramana drept, privirea inainte.
2.Ghiozdanul sau rucsacul trebuie sa aiba curele late, reglabile. Se va purta pe ambii umeri si trebuie reglat astfel incat acesta sa fie lipit de spate, sa nu atarne. Greutatea ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea corpului copilului.
3.O alimentatie echilibrata ce va conduce la o dezvoltare fizica si psihica armonioasa;
4.Practicarea unui sport (ex. inot, atletism) inca din perioada prescolara pentru intarirea si dezvoltarea musculaturii coloanei vertebrale.
Daca observati modificari ale coloanei vertebrale, evaluarea situatiei de catre un medic de specialitate este esentiala. Acesta este in masura sa stabileasca un diagnostic si tratamentul corespunzator.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.