Alergiile reprezinta un raspuns normal al sistemului imunitar la o substanta din mediul inconjurator, substanta care in mod normal este inofensiva, dar pe care organismul o percepe ca fiind periculoasa. Prin urmare, sistemul imunitar declanseaza mecanismele de aparare imunitara impotriva “agresorului”.
Substantele straine la care sistemul imunitar reactioneaza se numesc alergeni. Acestia pot provoca reactii diferite de la un copil la altul.
Iata care sunt cei mai frecventi alergeni:
Polenul – este un alergen care cauzeaza alergii de sezon. Polenul este prezent in unele tipuri de iarba (cum ar fi cea neagra), in unii copaci (platanul), precum si in unele buruieni (ambrozia) si este transportat de vant. Astfel ca, in momentul in care este inhalat, organismul poate declansa o reactie alergica. Alergiile se manifesta pe durata primaverii, verii si inceputul toamnei si pot declansa si rinata alergica.
Puful de plop – se gaseste in mediul inconjurator, dar mai mult in zonele cu plopi si este transportat de vant. Copiii pot avea reactii alergice cutanate, respiratorii si chiar intestinale si se manifeata pe durata primaverii.
Veninul insectelor – vorbim de veninul provenit de la intepaturi de insecte (ex. -albina, viespea sau paianjenul). Intepatura de albina, sau de viespe poate da o reactie extrem de grava – socul anafilactic.
Sporii de mucegai – se gasesc in spatiile neaerisite, pe alimente, pe haine, pe mobila si pot provoca alergii care se manifesta, in general, in perioadele care favorizeaza acumularea de umezeala.
Acarienii de praf – acestia se hranesc cu celulele moarte, de aceea habitatul lor este patul si perimetrul acestuia (ex. – covoare, saltele, asternuturi, draperii, mobila). Parul si epiteliile de la animalele de companie – pot deveni alergeni periculosi in contact cu corpul copilului.
Medicamentele – reactia alergica poate fi declansata de substanta activa continuta de medicament.
Alimentele – organismul poate avea reactii inflamatorii in contact cu proteina din anumite alimente, provocand alergii care, de cele mai multe ori, sunt cronice. Din categoria alergiilor alimentare mentionam alergiile la: laptele de vaca, oua, peste si fructe de mare, soia si produsele din soia, graul si produsele fainoase, rosiile, arahidele, nucile, capsunele, portocalele, merele, kiwi.
Substantele chimice – anumite substante chimice ce se gasec atat in produsele folosite pentru igiena de zi cu zi a copilului (ex. – sapun, detergent, sampon, gel), cat si anumite substante folosite la igiena din casa (ex. – odorizante de camera, spray-uri pentru mobila sau impotriva insectelor) pot provoca alergii.
Simptomele alergiilor au un spectru larg si pot varia in functie de cauzele care l-au determinat si calea de contact cu alergenul. Cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor, precum si la nivelul cailor respiratorii sau a tractului gastro-intestinal, astfel:
Pielea – eruptii cutanate (urticarii),aparitia de prurit (mancarime), iritatii. In ceea ce priveste membranele mucoase ale ochilor, alergiile pot determina atat umflarea, cat si inrosirea sau lacrimarea. Alte parti ale corpului care se pot umbla in caz de alergie sunt: fata, gatul, buzele, limba.
Tractul gastro-intestinal – durere abdominala, greata, varsaturi, scaune diareice, constipatie. Tractul respirator – nas infundat sau care curge, stranut, tuse, mancarimi ale nasului, respiratie suieratoare, scurtarea respiratiei.
In situatia in care identificati prezenta simptomelor alergice descrise mai sus la copil, trebuie sa apelati la un consult medical de specialitate – consult alergologic, pentru a afla cauza alergiei si pentru a primi tratamentul adecvat.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.