Antreneaza creierul copilului

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Cand privim persoanele din jur putem remarca foarte usor cat de diferiti suntem, atat din punct de vedere fizic cat si intelectual.

Ca parinte, observati evolutia intelectuala a copilului pe zi ce trece. Prin practica, cel mic isi poate da seama cat timp ii va lua sa realizeze tema pentru la scoala (ex. –  sa scrie o compunere in limba engleza), sau, din contra, poate presupune eronat durata, deoarece nu a mai facut acel lucru pana atunci sau nu a acordat importanta. La fel de bine, un copil isi poate aminti o poveste pe care i-ati relatat-o, cu lux de amanunte, in timp ce altul nu poate reproduce nici macar titlul acesteia.

Abilitatea de a planifica, de a gestiona timpul sau de a ne aminti detalii sunt abilitati mentale, sau functii ale creierului, denumite si functii executive. Acestea includ, de asemenea, capacitatea de a gestiona emotiile, de a rezolva probleme, de adaptare, de organizare si de comunicare eficienta.

Functiile executive influenteaza capacitatea copiilor de a excela in anumite sarcini. De asemenea, acestea joaca un rol important in atingerea succesului.

Foarte important de stiut este ca aceste functii se pot dezvolta si imbunatati prin exercitiu, practica si perseverenta. Cel mai simplu exercitiu il reprezinta jocul, deoarece copiii invata lucruri in mod natural, jucandu-se. Practica este, de asemenea, foarte importanta. Repetarea aceluiasi comportament duce la o mai buna executie a acestuia. Insa, cu cat facem acest lucru intr-o maniera mai distractiva, cu atat vom avea parte de un succes si mai mare.

Iata cateva activitati pe care le puteti face alaturi de copii, pentru a ajuta la dezvoltarea sanatoasa a creierului:

1. Antrenamentul de coordonare creier – corp

Atat creierul, cat si restul corpului, au nevoie de exercitii. Cand lucram astfel incat sa le solicitam impreuna, determinam diferite functii ale creierului sa lucreze mai intens si sa se sincronizeze. Coordonarea motorie este atat o functie a creierului, cat si a corpului.

Un exemplu de astfel de exercitiu il reprezinta folosirea mainii pe care o utilizeaza mai putin, cum este cea stanga in cazul dreptacilor, pentru lucruri precum a se imbraca sau a manca.

Faceti gimnastica impreuna. Puteti face exercitii simple, cum ar fi sa va atingeti cotul drept de genunchiul stang si apoi sa alternati cu atingerea genunchiului drept cu cotul stang.

2. Jocuri de concentrare

Activitatile de imbunatatire a memoriei si de concentrare sunt esentiale pentru dezvoltarea creierului. Cu cei mici puteti alinia cateva jucarii si apoi sa acoperiti una cate una. Rugati copilul sa va indice care dintre ele lipseste. Un alt exercitiu il poate reprezenta enumerarea obiectelor dintr-o camera, fie dupa ce le vizualizeaza, fie din memorie. Cu cei mai mari puteti incerca sa le prezentati 5 obiecte cateva secunde, iar apoi se le ascundeti si sa le cereti sa le enumere. Puteti creste numarul obiectelor pe masura ce indeplinesc sarcina. Acelasi lucru il puteti face si cu enumerarea unor cuvinte, nu doar cu obiecte.

3. Seri de jocuri in familie

Atat pentru relaxare, cat si pentru antrenarea creierului, puteti juca jocuri precum sah sau jocuri de societate, cum sunt “Monopoly”, “Nu te supara, frate!”. Acestea imbunatatesc atentia, concentrarea, coordonarea si toleranta la frustrare. Pe langa rolul educativ, jocurile sunt distractive si ajuta la consolidarea legaturilor familiale.

4. Discutati cu cei mici

In contextual actual, comunicarea orala se pierde din ce in ce mai mult. Alocati-va timp zilnic pentru a discuta despre reusitele si provocarile pe care le-au intampinat si astfel veti contribui la dezvoltarea abilitatilor de comunicare ale copiilor. Impartasiti si experientele dumneavoastra, deoarece ii poate ajuta sa invete abilitati de rezolvare a problemelor.

De asemenea, le puteti citi o carte si adresa intrebari despre cele relatate. Discutati despre evenimente si sentimente, nu doar despre modul in care se simteau personajele, ci si despre ceea ce gandeste si simte copilul in relatie cu acestea. Puteti impartasi chiar si gandurile proprii.

Poate credeti ca jocurile sunt specifice doar copiilor, insa si adultii pot scoate la iveala copilul interior si astfel isi pot antrena mintea alaturi de cei mici. Astfel, pe langa distractie, stimulati si promovati cresterea sanatoasa a celor mici.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.