Anxietatea la copii

Categorie PARINTI|Problemele copilului
|

Anxietatea este un raspuns firesc al corpului la o situatie stresanta sau care poate genera stres (mutatul intr-un loc nou, inainte de un test, prima excursie sau tabara, etc. ). Copiii tind sa resimta anxietate la diferite etape de varsta iar majoritatea ingrijorarilor sunt firesti si fac parte din procesul de dezvoltare al copilului. In mod firesc, anxietatea este o stare care apare si trece la scurt timp dupa ce dispare factorul care a produs stresul.

Cum se manifesta anxietatea la copii?

Unii copii sunt mai predispusi spre stari de anxietate, decat altii. Schimbarile ii anxieteaza deseori pe copii dar poate fi vorba si despre o experienta (accident de masina) sau un context care ii pot impacta profund emotional (conflicul permanent dintre parinti, un mediul familial unde sunt abuzuri, divortul parintilor, plecatul unui parinte sau a ambilor in alta tara).

O stare prelungita de anxietate poate sa ii dezvolte copilului sentimentul de descurajare, sa se interiorizeze. Copiii nu pot sa inteleaga mereu sau sa exprime ce simt, astfel incat pot aparea modificari in comportament:

modificari in programul de somn (insomnii, sa se trezeasca de mai multe ori pe parcursul noptii)

vise urate sau cosmaruri

sa faca in pat

modificari in apetitul alimentar (lipsa poftei de mancare, sa refuze sa manance)

sa planga din orice

sa se enerveze usor sau sa aiba iesiri bruste de furie

sa simta nevoia mai mult decat oricand sa fie imbratisati

pierderea increderii in ei sau a interesului pentru a incerca lucruri noi, care pot parea simple sau care fac parte din viata (Ex.: sa cumpere ceva, sa adreseze o intrebare, sa raspunda la telefon)

dificulati in a se concentra

sa se gandeasca in permanenta la lucruri negative si sa vorbeasca despre lucrurile negative care ar putea urma sa i se intample

sa evite sa participe la activitile zilnice, sa se intalneasca cu prietenii sau sa mearga la scoala

Cum sa iti ajuti copilul cand este anxios

Acceptati starile copilului

Niciunui parinte nu ii place sa vada ca copilul lui sufera sau are un comporament nepotrivit. Este important sa va pastra calmul si sa intelegeti ca in spatele reactiilor sunt emotii foarte puternice pe care nu le poate controla in momentul acela si nu stie cum sa le exprime.

 

 

Discutati cu copilul

Daca in momentul acela simtiti enervare, frustrare sau orice sentiment neplacut, este indicat sa va luati un timp ca sa va linistiti. Apoi puteti discuta cu copilul despre cum se simte, cum s-a simtit in momentul acela, asigurati-l ca il intelegeti si ca sunteti acolo pentru el. Tendinta pate fi sa ii spuneti ca o sa treaca sau ca nu este o problema pentru care sa-si face griji. Daca ar fi fost asa, nu mai simtea anxietate. Ascultati-l fara sa il judecati sau criticati. Este indicat sa ii adresati intrebari de genul „Ce simti in legatura cu….?” Poate sa il ajute sa isi exprime mai usor emotiile si acceptati ce simte, chiar daca nu le intelegeti.  In functie de varsta pe care o are, puteti sa ii explicati ce inseamna axietatea.

Incurajati-l

Fiti realist. Evitati sa ii spuneti copilului ca temerele sau fricile sale nu sunt reale, nu il ajuta (Ex.: ca sa o sa ia nota buna la test, ca o sa se descurce intr-o situatie sau colegii nu o sa rada de el ca i-a aparut un cos). Il poate ajuta sa va exprimati increderea ca o sa se descurce si ca o sa isi poata controla emotiile. Asta ii poate da incredere si, in timp, poate ajuta la diminuarea starii de anxietate. Poate sa il ai ajute daca ii amintiti de situatii similare in care s-a descurcat si sa discutati despre cum a procedat atunci.

Ajutati-l sa invete sa isi gestioneze singur emotiile

Il pot ajuta exercitiile de respiratie, cum ar fi sa inspire profund, sa isi tina respiratia numarand pana la 3 si apoi sa exipire lent. Poate sa repete exercitiul de mai multe ori, pana se linisteste. Il mai poate ajuta sa aiba o mingiuta anti-stres, sa deseneze sau sa scrie despre ce simte. Mai sunt si alte exercitii de respiratie si relaxare, despre care va puteti informa.

Evitati sa deveniti la fel de anxiosi sau supraprotectivi

Daca incercati sa protejati copilul prin a-l feri de situatia care ii provoca anxietate, poate sa il ajute pe termen scurt. Pe termen lung ii va accentua starea de anxietate. De exemplu, daca ii ese frica ca o sa ia nota mica la un test, nu il invoiti de la ora ca sa nu dea testul. Sau nu va exprimati in mod constant si repetat ingrijorarea fata de cum o sa se descurce la test, facand secenarii referitor la cat de dificil ii va fi.

 

Cand sa va adresati unui specialist?

Anxietatea devine o problema atunci cand afecteaza viata de zi cu zi a copilului si il impiedica sa isi desfasoare activitatile zilnice, asa cum se intampla in mod obisnuit. De exemplu, este firesc ca un copil poate sa simta anxietate inainte de un test, insa nu este atunci cand resimte anxietate in fiecare dimineata, cand trebuie sa plece la scoala.

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.