Categorie PARINTI|Siguranta

Aplicatii mobile: Snapchat si masuri de siguranta

Platformele de social media devin practic inevitabile, mai ales cand vloggeri din intreaga lume incurajeaza publicarea continutului pe tot felul de canale de social media, unde interactiunea cu publicul capata diferite forme. Snapchat este in topul aplicatiilor folosite de adolescenti, asadar e important ca parintii sa inteleaga aceasta aplicatie ca sa se convinga ca este adecvata pentru copii. Conform datelor in septembrie 2018, Romania avea 915.000 utilizatori de Snapchat, majoritatea dintre ei fiind minori.

Ce este Snapchat?

Snapchat este o aplicatie de partajare a fotografiilor si videoclipurilor, care permite utilizatorilor sa comunice cu prieteni si persoane interesate, prin publicarea fotografiilor intr-un interval scurt de timp, care dispar dupa o anumita perioada de timp.

Printre cele mai populare caracteristici se numara filtrele Snapchat, autocolante si Bitmoji, care ofera utilizatorilor modalitati mai creative de a se exprima plăcute de a se exprima.

 

Functii Snapchat

  • Filtre: Snapchat actualizeaza automat filtrele faciale care pot fi utilizate in timpul fotografierii si film Atunci cand detecteaza forma fetei – lucru care se intampla si in cazul animalelor de companie, poti selecta dintr-o gama variata de idei cum sa arati, de la netezirea pielii la coronite de flori sau transformarea intr-un caine.
  • Stickers: autocolantele care pot fi adaugate la fotografii si videoclipuri prin care poti transmite tot felul de mesaje, de la chestiuni legate de timp si temperatura, la desene animate si gifs.
  • Bitmoji: acestia sunt emoji personalizate ca avatarul pe care il folositi si pe care il puteti utiliza si in decorurile de Snaps.
  • Emojis: Functioneaza ca un index al prietenilor pe care ii aveti pe Snapchat si iti spun cat de des ati interactionat.
  • Streaks: Este tot un emoji, insa indexeaza interactiunile pe care le-ati avut reciproc cu un alt utilizator si cate zile la rand s-a produs interactiunea.
  • Trofeele: Trofeele sunt castigate si pastrate in profilul de Snapchat atunci cand efectuezi o serie de foto/video folosind cat mai multe filtre. Cu cat folosesti mai intens platforma si publici mai mult content, cu atat primiti mai multe trofee.
  • Chat: utilizatorii au optiunea de a vorbi cu prietenii, fie unu-la-unu sau printr-un chat de grup. La fel ca si fotografiile, chatul dispare daca nu exista interactiune, iar din setari exista optiunea ca chatul nesalvat sa nu fie sters imediat, ci dupa 24 de ore.
  • Harta Snap: utilizatorii Snap Map pot vizualiza Snaps public pentru evenimente importante, precum si pentru a vedea locatia exacta a prietenilor. Optiunea Map Snap poate fi oprita prin trecerea la modul Ghost in setari.
  • Memories: Memories este un album personal al Snaps pe care le-ati salvat pentru o partajare usoara in viitor sau pentru flashback-uri de la un an la altul.
  • Discover: Pagina permite utilizatorilor sa vizioneze povestea prietenilor lor, precum si povestile publice.

 

Cum puteti securiza profilul de Snapchat al copilului?

Setati setarile de confidentialitate.

Utilizatorii au posibilitatea de a selecta cine ii poate contacta si urmari, cine are acces la locatia lor sau daca apar in functia de urmarire rapida a utilizatorului. Restrictionarea setarilor de confidentialitate duce la o interactiune doar cu prietenii, asadar puteti limita semnificativ orice contact cu strainii.

Discutati cu copiii despre importanta lucrurilor pe care le impartasesc online.

Este foarte probabil ca un copil sa nu poata sa discearna semnificatia capturilor de ecran și despre ceea ce este si nu este potrivit sa impartasesti cu mediul virtual. Chiar daca continutul sta online doar 24 de ore, fotografiile se pot salva si pot dauna in multe cazuri.

Folosirea monitor control.

            Parintii ar trebui sa se poata conecta la activitatile de Snapchat ale copiilor ca sa evite eventualele probleme. Parolele, continutul online, discutiile pe chat si interactiunile cu alti utilizatori pot fi supravegheate prin monitor control, astfel incat sa nu existe pericole reale in interactiunile copiilor cu alti ultilizatori din afara cercului de prieteni.

Folosirea unui Tech Timeout.

Aceasta este o aplicatie de mobil care limiteaza accesul la Snapchat si alte aplicatii, astfel incat sa aveti controlul asupra timpului pe care copilul il petrece pe retelele sociale.

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro