Aptitudinile sociale sunt modalitatile prin care interactionam cu ceilalti. Daca avem aptitudini sociale bune, atunci acest lucru ne poate ajuta sa devenim increzatori, oameni fericiti, cu care celorlalti le este usor sa se inteleaga.
Pentru a ajuta copiii sa reuseasca social, emotional, personal si chiar academic, aptitudinile sociale sunt un element esential. Acestea ii ajuta pe copii sa se alature conversatiilor si sa-si dezvolte opinii, sa colaboreze cu semenii, sa dezvolte relatii de prietenie durabile, sa ceara ajutor atunci cand au nevoie si multe altele. Daca invatam copiii si adolescentii aceste abilitati sociale de la o varsta frageda, ei vor avea bazele de care au nevoie ca adulti.
Dar in definitiv care sunt aptitudinile sociale?
- Cooperarea – este procesul prin care copiii lucreaza sau actioneaza impreuna pentru beneficiul comun, in loc de a actiona in competitie, pentru beneficiu egoist.
- A impartasi – fie ca vorbim de a idei, lucruri sau jucarii, este indicat ca fiecare copil sa detina aptitudinea de a impartasi si imprumuta.
- Rabdarea – toata lumea are dreptul sa fie ascultata si luata in considerare, asadar fiecare trebuie sa invete rabdarea si sa astepte randul sau.
- Respectarea indicatiilor – toti copiii trebuie sa invete sa urmareasca indicatiile sau regulile. Acestea ii ajuta sa se mentina in siguranta si sa ia decizii bune.
- Acceptarea diferentelor – fiecare persoana este unica si speciala si cu totii avem sentimente.
- Recunoasterea meritelor si reusitelor celorlalti – Este indicat ca cei mici sa invete din timp cum sa ofere feedback atunci cand ceilalti au performat bine, fara a fi rautaciosi si invidiosi.
- Bunele maniere – folosirea bunelor maniere atunci cand vorbesc, mananca sau sunt in public.
- Respectul – respectul de sine, respectul fata de ceilalti si proprietatile acestora, precum si asumarea responsabilitatii pentru ceea ce spun sau fac, ii ajuta pe copii sa devina adulti integri.
- Politetea – este de dorit ca cei mici sa invete de timpuriu sa fie politicosi si amabili.
- Ajutorul acordat – chiar si copiii mici ii pot ajuta pe ceilalți, astfel incat treaba sa fie facuta.
- Igiena – aceasta este o abilitate importanta, deoarece nu numai ca este vorba de a fi curat si sanatos, dar ii ajuta pe copii sa faca o prima impresie pozitiva.
- Spatiul personal – o buna intelegere a spatiului personal ajuta copiii sa se simta mai confortabili in situatii sociale. De asemenea, ii invata faptul ca este necesar consimtamantul pentru a intra in spatiul personal al altcuiva.
Ca parinti, cel mai mare impact pe care il putem avea pentru a ajuta copiii sa invete abilitatile sociale este de a fi un bun exemplu. Totodata, dorim sa enumeram cateva strategii prin care ii puteti invata pe copii aptitudini sociale:
– Atunci cand copiii va cer diverse, subliniati importanta cuvintelor precum te/va rog, multumesc, cu placere etc.
– Invatat-i explicit bunele maniere si discutati despre modul in care le folosim, precum si in ce contexte.
– Atunci cand va aflati intr-un grup (ex. in excursie cu clasa), faceti o lista cu „regulile de baza ale grupului” pentru a lucra cu succes cu ceilalti (ex. ascultati-va unul pe celalalt, respectati spatiul celuilalt, ramaneti cu grupul etc.).
– Faceti o lista a cuvintelor asertive pe care cei mici le pot folosi atunci cand vorbesc despre emotiile/starea lor sau atunci cand ofera un feedback: „Eu cred/ ma simt/consider”, „Imi place foarte mult cum…” , „Putem incerca sa…” etc.
– Vorbiti cu copilul dumneavaostra despre ce inseamna o igiena buna (cum ar fi spalarea corecta a mainilor si dintilor, dusul / baia zilnica) precum si consecintele lipsei acesteia asupra sanatatii si imaginii in mediul social.
– Purtati discutii sau cititi-le povesti despre bunatate si de ce conteaza aceasta, despre politete si amabilitate si beneficiile acestora, precum si necesitatea utilizarii unui „filtru social”, si anume despre impactul cuvintelor noastre asupra altora.
– Jucati-va cu copiii dumneavoastra jocuri prin care acestia pot invata sa-si astepte randul, sa coopereze, ce atitudine sa adopte atunci cand castiga sau pierd etc.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.