Ascultarea activa. Cum o punem in practica si ce beneficii aduce in relatia copil-parinte

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Ascultarea activa este o abilitate necesara pentru construirea unor relatii bazate pe intelegere, respect si incredere. Asadar, aceasta poate reprezenta un instrument puternic pentru imbunatatirea comunicarii si pentru a construi o relatie apropiata cu copilul.

Adesea, atunci cand ascultati activ, lansati practic o invitatie copilului sa discute si sa va povesteasca si mai multe, deoarece se simte auzit. Totodata, il poate incuraja sa explice mai departe, sau sa spuna mai multe despre ceea ce gandeste.

 

              Puteti asculta activ astfel:

  • apropierea fizica de copil, atunci cand acesta vorbeste
  • acordati-i copilului toata atentia dumneavoastra
  • permiteti-i copilului sa vorbeasca deschis despre subiectele de interes
  • evitati intrebarile care intrerup discursul copilului
  • concentrati-va pe ceea ce spune copilul, nu pe ceea ce veti spune in continuare
  • contactul vizual…uitati-va la copil, astfel incat acesta sa stie ca este auzit si inteles
  • aratati-i copilului ca va intereseaza ce are sa va transmita, dand din cap in sens afirmativ si facand comentarii precum „inteleg”, „asta pare complicat/ grozav…”

Ascultarea nu presupune si nu este acelasi lucru cu a fi de acord. Puteti intelege si respecta punctul de vedere al altei persoane, fara a fi de acord cu aceasta. Eroarea in comunicarea cu ceilalti o reprezinta faptul ca de cele mai multe ori nu ascultam pentru a intelege, ci pentru a da o replica – astfel, nu auzim mesajul pe care celalalt incearca sa il transmita.

               Beneficiile ascultarii active

               Un ingredient esential al relatiilor puternice si sanatoase il reprezinta o buna comunicare, iar comunicarea de succes depinde mult de modul in care ascultam.

Folosind ascultarea activa, va puteti consolida comunicarea si va puteti imbunatati relatia cu copilul. Acest lucru se datoreaza faptului ca ascultarea activa arata copilului ca va pasa si sunteti interesat. De asemenea, va poate ajuta sa aflati si sa intelegeti mai multe despre ceea ce se intampla in viata copilului.

O ascultare buna este cel mai bun mod de a arata copilului ca sunteti cu adevarat interesat si ca va pasa cu adevarat. De asemenea, ajuta la evitarea conflictelor cauzate de neintelegeri.

               Imbunatatirea abilitatilor de ascultate activa

1.Ancorati-va in prezent

Trebuie sa ii acordati atentie cu adevarat si in cazul in care mintea va zboara in alta parte, concentrati-va pe discutie si reveniti la aceasta. Cand copilul va vorbeste, va poate ajuta sa opriti televizorul, telefonul mobil si alte surse ce va pot distrage atentia. Daca oferiti copilului interesul si atentia nedivizata, acest lucru transmite mesajul ca el este cel mai important pentru dumneavoastra in acel moment.

2.Incercati sa intelegeti

Concentrati-va pe ceea ce spune copilul, mai degraba decat sa va ganditi cum sa ii raspundeti. Va scapa din vedere ceea ce spune copilul in timp ce va ganditi la un raspuns pe care sa i-l oferiti? Ce incerca sa va spuna si de ce?

 

3.Aratati-i faptul ca incercati sa intelegeti

Rezumati ceea ce v-a comunicat si ganditi-va la cum credeti ca se poate simti. Incercati sa repetati ceea ce spune copilul prin propriile voastre cuvinte, de exemplu: „Sa vad daca am inteles. Esti suparat pentru ca nu am vorbit cu tine inainte de a-mi face planuri pentru acest weekend. Inteleg ceea ce simti”.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.