Suntem cu toții de acord că cel mai important pilon al dezvoltării copiilor noștri este educația. De multe ori, modelele internaționale de educație par mult mai potrivite pentru viitor decât oferta educațională națională. Însă există avantaje și dezavantaje ale studiilor în străinătate de la o vârstă fragedă. Cel mai adesea, părinții optează pentru studiile liceale într-o țară străină – mai ales că, adolescent fiind, cel mai probabil copilul a deprins deja niște lecții de viață și de organizare, astfel încât să înțeleagă ce înseamnă responsabilitatea pentru vârsta sa.
Este clar că părinții își doresc o viață mai bună pentru copiii lor și oportunități de carieră, maturitate și o cunoaștere aprofundată a altor culturi. Nu există însă o rețetă prin care copilul se adaptează la noua viață în străinătate pentru studii, nici o statistică din care să reiasă clară faptul că un astfel de demers are impact pozitiv sau negativ pentru că totul depinde de adaptabilitatea copilului.
Un alt factor important în luarea acestei decizii este dorința copilului de a pleca și capacitatea lui de a înțelege o lume nouă și o cultură diferită de a noastră. Copiii studioși, de tip exploratori, s-ar putea să vadă totul ca pe o aventură, ceea ce ar putea simplifica semnificativ grijile referitoare la adaptabilitate. De asemenea, este foarte important și locul în care va sta pe toată perioada cursurilor: va locui într-un internat, cu alți copii veniți din toată lumea ca și el sau într-o familie de localnici – care au sau nu au copii adolescenți la rândul lor? Un internat ar putea fi locul ideal pentru un adolescent extrovertit, în timp ce conviețuirea cu o altă familie să fie mai bună pentru un adolescent mai timid.
Ca dezavantaje, oricât de mult ai citi și te-ai informa despre locul în care urmează să studieze copilul, nu poți avea în vedere toate situațiile care se pot întâmpla. Însă e foarte important ca adolescentul să știe că ai toată încrederea în el că va reuși să facă față oricărei situații, dar mai ales că părinții îi susțin orice decizie – inclusiv aceea de a se întoarce acasă dacă nu se poate adapta.
Un barometru de testare pentru a lua decizia plecării la studii în străinătate de la o vârstă fragedă sunt taberele de limbi străine pe care majoritatea universităților de prestigiu din lume le oferă – cu posibilitate de cazare de la o săptămână la două luni. Puteți vedea dacă se adaptează ușor la noul mediu, dacă se poate gospodări singur – rufe la spălat/uscat, bani de buzunar, mâncare, dacă se descurcă să ceară ajutor în cazul în care se simte rău sau are vreo problemă și cum rezolvă efectiv o situație dificilă.
Dacă ai întrebări, discută cu un adult de încredere sau sună la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro