Beneficiile jocului in aer liber pentru copii

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Odata cu evolutia si aparitia numeroaselor gadgeturi la care copiii au acces inca de mici, acestia sunt determinati sa renunte la timpul petrecut in aer liber si la placerea de socializare in mod direct cu alti copii. Acum, tot mai multi copii prefera sa stea in fata televizorului, sa se joace pe telefon sau tableta si sa se bucure de tehnologie, cazand in plasa sedentarismului.

Activitatile in aer liber au un rol crucial in dezvoltarea copilului, aducand beneficii atat in plan fizic, cat si mental, cognitiv si emotional. De asemenea, petrecerea timpului in aer liber incurajeaza practicarea multor tipuri de activitati, care se dovedesc esentiale pentru crestea lui armonioasa.

Iata cateva dintre beneficiile jocului in aer liber:

Sustine o dezvoltare fizica armonioasa si creste imunitatea
Jocul in aer liber ofera copiilor posibilitatea de a alerga, de a merge cu rolele sau bicicleta, de a se catara in copaci, dar si de a practica alte activitati ce contribuie la dezvoltarea lor armonioasa din punct de vedere fizic. Putem spune ca joaca in aer liber il mentine pe copil sanatos, iar riscul de obezitate este scazut.

Dezvolta creativitatea si capacitatea de rezolvare a problemelor
Jocul in aer liber este excelent pentru incurajarea creativitatii copilului. Natura, prin varietatea si frumusetea sa, ofera o experienta multisenzoriala care starneste curiozitatea copilului si ii stimuleaza imaginatia.

Dezvolta comunicarea si abilitatile sociale
Joaca in aer liber este cea mai buna metoda de imbunatatire a limbajului la copil, dar si a capacitatii lui de a comunica si de a se integra intr-un grup.
Atunci cand se joaca, copiii isi fac propriile reguli, fac compromisuri, seteaza si respecta reguli. Invata sa lucreze in echipa, sa-si sustina punctele de vedere si sa fie responsabili. Toate acestea duc la cresterea stimei de sine si increderii in propriile forte, fundamente pentru dezvoltarea lui emotionala.

Reduce stresul si oboseala
Activitatile facute de copii in natura se dovedesc a fi cel mai puternic remediu antistres. Alergarea si petrecerea timpului in aer liber contribuie la redarea unei stari de relaxare si destindere, esentiale pentru sanatatea lor emotionala.

Ca parinti, puteti incuraja activitatile in aer liber. Copilul care se joaca in aer liber dobandeste intr-o manierea eficienta o multitudine de cunostinte fundamentale despre lumea inconjuratoare si modul de functionare al acesteia. In plus, experientele in aer liber pot fi o oportunitate de reconectare pentru intreaga familie.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.