Beneficiile studierii unui instrument muzical

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Studierea unui instrument muzical are efecte benefice asupra dezvoltarii inteligentei cognitive si afective ale copilului. Pe masura ce cresc, copiii invata noi aptitudini si abilitati si fac eforturi sa le implementeze in viata lor de zi cu zi si sa se foloseasca de ele.

Iata cateva dintre beneficiile studierii unui instrument muzical in dezvoltarea copilului:

  • Imbunatateste abilitatile fizice

A canta la un instrument inseamna o coordonare desavarsita intre ochi si maini. Prin parcurgerea vizuala a notelor muzicale de pe portativ, creierul trebuie sa transforme la nivelul subconstientului aceste note in activitati motorii. In acelasi timp, sunt solicitate si respiratia, perceptia ritmului si auzul.

 

  • Imbunatateste memoria

Numeroase studii de specialitate au concluzionat ca atat ascultarea muzicii, cat si cantatul la un instrument muzical stimuleaza creierul si imbunatateste capacitatea de memorare. Deoarece copilul este nevoit sa realizeze diferite miscari cu mainile si, in acelasi timp sa urmareasca partiturile, capacitatea sa de concentrare a atentiei va creste foarte mult.

 

  • Imbunatatirea capacitatii de ascultare

Studierea indelungata a sunetelor emise de un instrument muzical si a modului in care ele pot fi controlate au efecte pozitive si asupra capacitatii personale de ascultare.

 

  • Creste increderea si stima de sine

Studiul unui instrument confera un sentiment de multumire fata de propria persoana, de incredere in fortele proprii. A canta la un instrument are darul de a crea o atitudine pozitiva, de a imbunatati imaginea de sine.

 

  • Cresterea capacitatii de concentrare

Este un alt beneficiu pe care il ofera. Studiul unui instrument presupune un efort individual de concentrare asupra calitatii sunetelor si a duratei notelor. Daca studiul se face in grup, capacitatea de concentrare este mai mare deoarece este necesara ascultarea si a sunetelor emise de ceilalti participanti si adaptarea muzicii proprii in functie de acestea.

 

  • Eliberare de stres

Studierea unui instrument muzical este o activitate care induce o stare de relaxare si calm si permite eliberarea emotiilor negative.

 

Se spune ca muzica este limbajul universal. Indiferent care este instrumentul la care copilul doreste sa cante, chiar daca va fi pentru o perioada scurta de timp (la nivel de hobby), si chiar daca nu va deveni un muzician de cariera, efectele vor fi vizibile pe termen lung. Daca muzica este una dintre pasiuni, incurajati-l sa studieze!

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.