Binge eating – consumul alimentar excesiv

Categorie PARINTI|Sanatate
|

Mulți dintre noi găsim confort în mâncare și majoritatea oamenilor mănâncă mult mai mult decât o fac în mod normal atunci când sunt ocazii speciale. Dar cineva cu tulburare de alimentație excesivă are o relație diferită cu mâncarea. Simte că și-a pierdut controlul asupra cantității de mâncare ingerată și nu se poate opri, chiar și atunci când se simte plin.

Pentru adolescenții cu tulburări alimentare, mâncarea poate oferi sentimente de calm, sau poate elimina senzația de tristețe. Dar, după o exagerare a consumului alimentar, poate avea efectul opus, provocând anxietate, vinovăție și suferință. Mulți adolescenți care mănâncă excesiv sunt supraponderali, însă și cei care au o greutate normală se pot confrunta cu tulburări alimentare.

Care sunt semnele și simptomele tulburării alimentare – binge eating?

De obicei, consumatorii excesivi sunt nemulțumiți de greutatea lor și mulți se simt deprimați. Cineva care mănâncă excesiv poate, de asemenea:

  • Să mănânce o cantitate mare de mâncare într-un timp foarte scurt
  • Să ascundă recipientele, sau ambalajele alimentelor în camera lui
  • Să se confrunte cu oscilații ale greutății corporale
  • Să sară peste mese și să mănânce singur, la ore neobișnuite – noaptea

Mâncatul excesiv poate fi un răspuns la stresul emoțional provocat de conflicte familiale, respingerea colegilor, sau problemele școlare. Adolescenții care se confruntă cu această problemă pot experimenta stări emoționale cum ar fi depresia, anxietatea, vinovăția sau rușinea. Aceștia pot evita școala, sau socializarea cu prietenii, pentru că le este rușine de problemele lor de alimentație excesivă, sau de oscilațiile în greutate. Părinții pot suspecta mai întâi o problemă atunci când cantități mari de alimente dispar din cămară, sau frigider.

Alimentația excesivă este diferită de bulimie, o altă tulburare de alimentație. Persoanele cu bulimie mănâncă, dar încearcă să compenseze supraalimentarea folosind laxative, sau exersând pentru a pierde în greutate.

Aceste îndrumări vă pot ajuta copilul să diminueze episoadele de binge eating:

  • Nu săriți peste mese. Stabiliți un program regulat pentru mese și gustări. Oamenii sunt mai predispuși să mănânce în exces dacă le este prea foame
  • Practicați alimentația atentă. Încurajați-vă copilul să fie atent la ceea ce mănâncă și să observe când se simte sătul
  • Identificați factorii declanșatori. Ajutați-l pe copil să evite, sau să gestioneze lucrurile care declanșează consumul alimentar excesiv. Modalități mai sănătoase de gestionare a stresului includ muzică, artă, dans, socializare. Yoga, meditația sau respirația profundă, de asemenea, vă pot ajuta copilul să se relaxeze
  • Fiți activi ca familie. Exercițiile fizice regulate pot ajuta copilul să-și controleze greutatea

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.