Fie ca mancam acasa, la rude, cunostinte sau in oras, este bine ca si copiii sa cunoasca bunele maniere potrivite luarii mesei. Daca in familie nu sunt reguli clar stabilite pentru aceasta activitate, acest lucru se poate vedea atunci cand luam masa oriunde altundeva decat acasa.
Copiii plescaie, se murdaresc, arunca, pateaza, se agita, scapa mancare pe jos, fac galagie, iar pentru noi, parintii, acest lucru devine mai mult o arena de controlat si jurizat comportamentul copilului, decat o ocazie de a savura o farfurie cu mancare buna. Asadar, va propunem o serie de recomandari de reguli pe care le puteti impune copiilor treptat, inca de la o varsta frageda:
- Sa vina la masa atunci cand este chemat. Nimanui nu-i face placere sa astepte, pana se raceste mancarea, ca toti membrii familiei sa vina la masa. Luarea mesei impreuna presupune sa avem respect pentru fiecare membru al familiei si pentru timpul acestora.
- Fiecare membru al familie trebuie sa vina la masa cu mainile si fata curate, fara tehnologie sau ale obiecte care-i pot distrage atentia (telefon, laptop, tableta, jocuri).
- Folosirea servetului de masa este obligatorie, mai ales pentru cei predispusi la murdarire. Incurajati-i sa foloseasca servetele de hartie in lipsa servetului de masa.
- Incepem sa mancam atunci cand toata lumea este asezata. Exceptie face situatia in care copiii au permisiunea de a incepe mai devreme din diverse motive (se apropie ora de somn, se grabesc la scoala, merg la santrenamente etc.).
- Spuneti-le copiilor ca nu au voie sa manance cu gura deschisa, sa plescaie, sa molfaie si nici nu au voie sa vorbeasca cu gura plina. Aduceti-le aminte ca se pot ineca cu mancare, iar cuvintele suna ca o bolboroseala si nu-i puteti intelege.
- Incurajati-i sa stea drept si sa nu se agite pe scaun. O pozitie buna ajuta digestia si nu deranjeaza pe ceilalti meseni. De asemenea, previne orice accident precum varsatul pahaului de apa sau murdarirea fetei de masa cu sos, sub forma unei potecute.
- Coatele si piciorusele nu au ce cauta pe masa atunci cand mancam.
- Chiar daca nu este mancarea lor preferata, nu este politicos sa vorbeasca urat despre mancarea servita. Daca nu le place ceva din meniu, permiteti-le sa lase respectivul aliment intr-o parte a farfuriei si sa nu faca mare tam tam despre acest lucru.
- Daca nu ajung la solnita sau la un alt obiect/aliment de pe masa, spuneti-le sa ceara politicos sa-i fie inmanate de persoana cea mai apropiata de respectivul obiect/aliment.
- Fiecare tacam are o functie a lui. Invati-i sa le foloseasca tacamurile ca atare. Pot folosi mainile doar atunci cand mananca paine sau fruncte.
- Nu ragaim la masa. Daca tot le-a iesit un zgomot, impuneti-le copiilor sa-si ceara scuze pentru situatie.
- Nu folosim scobitoarea in timp ce ceilalti meseni inca mananca.
- Incurajati-i sa va ajute la aranjarea mesei sau la stransul acesteia si la spalatul vaselor.
- “Scuzati-ma!”, „Multumesc!”, „Iertati-ma!” Este important ca aceste obiceiuri sa le invete in familie si sa devina o parte din rutina lor, deoarece cel mai probabil vor proceda la fel si atunci cand vor fi oaspeti in casa cuiva sau la restaurant.
Atunci cand copiii nostri au maniere la masa, vor face o impresie buna, iar acest lucru nu este altceva decat un instrument potrivit pentru interactiunea sociala, care le va servi pentru tot restul vietii.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.