Bunele maniere sau cei 7 ani de acasa

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Bunele maniere reprezinta un set de reguli prin care noi, oamenii, ne aratam respectul atat fata de noi, cat si fata de celelalte persoane din viata noastra. Odata invatate, bunele maniere fac viata tuturor mai placuta.

Fie ca vorbim despre o intalnire cu ocazia unui eveniment, o masa in familie sau deplasare la magazin, parintii pot folosi aceste oportunitati sociale pentru a le insufla bunele maniere copiilor, care vor deveni o parte obisnuita a vietii lor.

Iata cateva reguli de bune maniere pe care orice copil trebuie  sa le cunoasca:

  1. Te rog – E simplu sa cerem, insa nimeni nu este obligat sa ne ofere. Un singur cuvant poate schimba lucrurile, viziunea asupra unei situatii si atitudinea noastra fata de ceilalti, dar si a lor fata de noi. Te rog ar trebui sa fie nelipsit din vocabularul copilului, indiferect care ii este dorinta. Atunci cand lanseaza o cererea, aceasta trebuie sa fie insotita de te rog.
  2. Multumesc – Este cuvantul magic care, atunci cand este folosit, transmite celorlalti apreciare si recunostinta pentru ceea ce au facut.
  3. Arta conversatiei – Copilul trebuie sa stie sa nu intrerupa conversatie intre doua sau mai multe persoane. Daca totusi se intampla acest lucru, poate sa isi ceara scuze pentru interventie. De asemenea, o conversatie in care nu este implicat poate fi intrerupta doar in cazul unei urgente. Procedand astfel, va da dovada de respect si rabdare.
  4. Scuza-ma – Reprezinta o modalitate politicoasa si eficienta de a se face ascultat. De asemenea, reprezinta o modalitate de a-si exersa empatia si a-si asuma greselile.
  5. Salutul – De ficare data cand un copil se va intalni cu o persoana cunoscuta sau cu o persoana cu care doreste sa initieze o conversatie, este important sa salute. Copilul trebuie sa invete cum sa salute in functie de varsta si statutul persoanei pe care o intalneste, cum ar fi: „salut”, „buna”, „sarut mana”, „buna ziua”, „buna seara”.
  6. Sa nu rada de ceilalti – Copiii obisnuiesc sa se poarte urat unii cu ceilalti, sa se jigneasca, sa se umileasca, mai ales daca este vorba de un copil mai sensibil sau vulnerabil. Copiii isi umilesc colegii deoarece vad acest comportament in propria familie. Nu au pe nimeni care sa le ofere atentia si grija de care au nevoie.
  7. Sa evite situatiile in care ar fi musafirul nepoftit – Copilul trebuie sa invete ca trebuie sa bata la usa pentru a evita situatiile neplacute, indiferent ca este usa de la camera parintilor, de la baie, sau orice alta usa.
  8. Sa nu vorbeasca niciodata cu gura plina –Copilul trebuie sa invete sa manance cu gura inchisa si sa nu vorbeasca in timp ce ara gura plina. Pentru a-si insusi aceasta regula, copilul nu trebuie certat sau jignit, ci trebuie sa i se explice care sunt consecintele – riscul de a fi marginalizat.

Un copil nu isi poate da seama de importanta acestor reguli daca nu ii sunt explicate in detaliu. Pentru a intelege este indicat sa ii comunici copilului de ce este bine sa se comporte intr-un fel anume si care este rostul acelui lucru, nu doar sa auda „pentru ca asa este bine”sau „asa spun eu”.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.