Inca de cand devenim parinti ne dorim ca cel mic sa intruneasca o serie de calitati, respectiv sa aiba incredere in sine, sa fie empatic, responsabil, etc. Insa, aceste calitati nu vor aparea de nicaieri. De aceea, trebuie sa avem grija cum educam copilul, deoarece multe dintre comportamentele pe care le invata cand este mic le va folosi si cand va creste.
Iata cateva dintre calitatile pe care este bine sa le cultivam copiilor:
1.Rabdarea – Este normal ca un copil aflat la o varsta mica sa nu aiba rabdare deoarece acesta nu intelege prea bine conceptul de timp, nu intelege notiunea de „mai tarziu”.
Rabdarea este o abilitatea care se invata prin exercitiu. Cum putem ajuta copilul sa isi dezvolte aceasta abilitate? Ca in orice situatie, exemplul personal este cel care functioneaza cel mai bine. Copilul este ca un burete – absoarbe tot, de aceea este esential ca ceea ce i se spune sa faca si ceea ce vede in jurul sau sa coincida.
2.Empatia – Empatia este o abilitate importanta pe care copilul trebuie sa o invete. A-l ajuta pe copil sa isi dezvolte empatia inseamna a-l ajuta sa inteleaga, sa respecte si sa pretuiasca credintele si opiniile celor din jurul sau.
Un copil care percepe si intelege semnificatia emotiilor, care manifesta un comportament adecvat in relatia cu semenii, va deveni un adult care se va adapta usor si care va avea capacitatea de a relationa cu cei din jur.
3.Increderea in sine – Pentru a-i cultiva aceasta calitate trebuie sa ii aratati copilului ca il apreciati, iar atunci cand realizeaza bine un lucru sa ii transmiteti mesaje pozitive. Increderea in sine este in stransa legatura cu stima de sine, asa ca atentie la critici deoarece ii poate afecta in mod negativ modul in care isi percepe capacitatile.
4.Onestitatea – Onestitatea este una dintre valorile si componentele cele mai importante ale unei personalitati sanatoase, atat in raportul sau cu propria persoana, cat si in raporturile sale cu ceilalti. Incurajati discutii oneste, chiar si atunci cand copilul a gresit. Astfel, va intelege ca indiferent de greseala comisa, poate oricand sa vorbeasca despre aceasta cu dumneavoastra.
5.Responsabilitatea – Modul in care este tratat si masura in care este incurajat, va determina evolutia copilului mai tarziu in viata. De aceea este bine ca, inca de cand este mic, copilul sa fie implicat in activitati specifice varstei – ex. sa-si stranga jucariile, sa-si lege sireturile, sa spele vasele, etc.
Este posibil ca la inceput sa nu reuseasca sa duca toate sarcinile la bun sfarsit, sau sa nu ii iasa din prima lucrul pe care il are de facut, ori sa faca greseli. Ce puteti face cand copilul greseste? Puteti sa ii comumicati ce ar fi putut face mai bine.
Toate aceste calitati trebuie cultivate de la o varsta frageda pentru a va asigura ca va avea o dezvoltare armonioasa a personalitatii. Copilul care reuseste sa isi gestioneze singur problemele specifice varstei, va fi un copil responsabil si capabil sa faca alegeri potrivite.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.