TikTok este una dintre platformele online cu cea mai mare priză la copii și adolescenți, care la bază este o platforma de muzică și video, unde poți încărca filmulețe video de 15 secunde cu o melodie ori un efect pe fundal.
Clipurile urmărite pe TikTok au pe fundal fragmente din piese muzicale, iar utilizatorii dansează ori cântă sau sunt formate dintr-o combinație de dans și mimă pe piese deja foarte cunoscute, dar și sketch-uri, glume sau dansuri făcute special pentru a capta atenția publicului.
În ultima vreme, aplicația promovează și alte tipuri de conținut, de la cursuri de machiaj și gătit, la provocări de a imita utilizatori ai altor conturi de TikTok. Pentru că au început să apară tot mai multe cazuri de copii și adolescenți agresați prin intermediul acestei platforme, TikTok oferă posibilitatea părinţilor să decidă cât timp au voie copiii să folosească aplicaţia, cu ajutorul modului Family Safety. Noile caracteristici de control parental ale Tik Tok includ controlul timpului petrecut pe aplicaţie, limite asupra mesajelor directe ce pot fi trimise sau primite, dar şi un mod ce limitează vizualizarea de conţinut neadecvat.
De asemenea, pentru copiii cu vârsta sub 13 ani, există o versiune a TikTok unde pot crea videoclipuri, dar nu le pot posta. Ei pot vedea doar videoclipuri considerate adecvate pentru copii. Un alt filtru de protecție pe care îl puteți selecta pentru a proteja copilul de mesaje și persoane necunoscute, care să urmărească activitatea este prin setarea contului copilului la „privat”, cu ajutorul căruia numai persoanele pe care le aprobi le pot urmări, comenta videoclipurile. Și dacă alegi să ai un cont public, poți dezactiva „Permiteți celorlalți să mă găsească” și să controlezi cine poate să comenteze, să reacționeze la videoclipuri, să trimită mesaje.
Fiind o aplicație care oferă posibilitatea interacțiunii străinilor cu utilizatorul, părinții ar trebui să urmărească cine interacționează cu contul copilului lor, deoarece petrecerea unui timp îndelungat în mediul virtual poate expune copiii și adolescenții la riscuri precum exploatarea sexuală, șantajul online și chiar grooming-ul, adică ademenirea de către un adult a unui copil, pentru a fi supus abuzurilor sexuale.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.