Exploatarea sexuală
Printre formele de abuz la care pot fi supus un copil, se numără și exploatarea sexuală. Aceasta este o formă de abuz sexual în care abuzatorul își folosește puterea (fizică, financiară sau emoțională) asupra unui copil sau a unui tânăr, pentru a-l abuza sexual sau emoțional. Adesea, copilul primește mâncare, cazare, droguri, alcool, țigări, afecțiune, cadouri, bani etc. în schimbul participării la activități sexuale. Exploatarea sexuală poate avea loc atât fizic cât și online, iar uneori copilul poate să nu realizeze că este o victimă.
Exploatarea sexuală se întâmplă copiilor de orice vârstă, proveniență, statut socio-economic, sex, orientare sexuală și grad de vulnerabilitate, iar infractorii pot fi de orice origine etnică; pot fi femei, bărbați sau alți tineri.
În timp ce orice copil poate fi victimă a abuzului sexual, copiii care sunt vulnerabili, izolați și/sau au un handicap sunt mult mai probabil să fie victime.
Ce este grooming?
Grooming este atunci când o persoană se angajează într-un comportament de prădător pentru a pregăti un copil sau un tânăr pentru o activitate sexuală mai târziu.
Grooming-ul poate include comunicarea și/sau încercarea de a se împrieteni sau de a stabili o relație sau altă legătură emoțională cu copilul sau cu părintele/îngrijitorul acestuia. Minorii sunt adesea „îngrijiți” înainte de a fi abuzați sexual. La început, ei pot fi păcăliți să creadă că se află într-o relație sigură și normală, astfel încât să nu știe că se întâmplă sau să considere că este un comportament natural, chiar dacă nu se simt confortabil.
Exemple de comportamente de grooming
- Oferirea de cadouri sau o atenție specială unui copil sau unui tânăr, sau părintelui sau îngrijitorului acestuia, făcându-l pe copil sau tânăr să se simtă special și/sau îndatorat față de un adult
- Atingeri fizice cu tentă ușor sexuală, cum ar fi gâdilatul neadecvat sau luptele în joacă
- Expunerea ”accidentală” a victimei la nuditate, materiale sexuale și acte sexuale
- Controlarea copilului prin amenințări, forță sau folosire a autorității, făcând copilul să se teamă să raporteze un comportament nedorit.
- Abuzatorii se pot baza pe telefoanele mobile, rețelele sociale și internetul pentru a interacționa cu copiii în moduri nepotrivite și vor cere adesea copilului să păstreze relația lor secretă.
Etape
Grooming-ul nu va arăta întotodeauna la fel, însă informațiile de mai jos descriu câteva dintre modurile în care se poate întâmpla.
1.Alegerea țintei
Groomer-ul poate fi bărbat sau femeie și poate căuta un minor sau un grup de minori în locuri precum școli, parcuri sau prin crearea de profiluri false pe internet. Ei vor manifesta interes pentru copil și e poate să îi ofere ceva (o țigară, mâncare, băutură sau cineva cu care să vorbească pentru sprijin).
2.Construirea relațiilor
Agresorul va dori să păstreze contactul cu victima și chiar să-l izoleze de prieteni și familie, pentru a fi mai vulnerabil. Acesta îi va face să se simtă speciali complimentându-i sau făcându-le diverse favoruri, pe care părinții i le interzic. Acest lucru poate face ca copilul să petreacă mai puțin timp cu prietenii și familia și mai mult timp cu agresorul.
3.Relația de dragoste falsă sau prietenie
Victimele pot intra într-o relație de dragoste falsă sau de prietenie cu agresorul. În cadrul prieteniei false, copiii pot fi introduși gradual în diverse activități cu caracter sexual, precum vizionarea de filme pornografice sau să privească abuzatorul cum întreținere relații sexuale cu alte persoane. Astfel, victima poate crede că totul este în regulă și că deține controlul, iar agresorul capătă încet mai mult control.
4.Controlul
Groomer-ul poate încerca să consolideze și să prindă victima, obligându-o să facă lucruri care pot fi periculoase și/sau contrare legii, cum ar fi consumul de alcool, consumul/vânzarea de droguri sau activități criminale. Acest lucru poate determina ca minorul să fie forțat să facă favoruri sexuale pentru a nu fi pedepsit.
5.Victimizarea
Copilul poate fi forțat să întrețină relații sexuale cu alte persoane pentru ceva de care au nevoie sau își doresc, fie prin forță, fie prin constrângere. Groomerii își pot convinge victimele să se angajeze în activități sexuale, să fie filmați, folosind șantajul emoțional și făcându-le să sune ca o activitate normală.
Poate fi greu de identificat când cineva se află într-o situație de grooming înainte de a fi abuzat sexual, deoarece comportamentul de grooming poate arăta uneori ca un comportament de îngrijire „normal”.
De ce e mai ușor în mediul online?
Grooming-ul se petrece în moduri foarte asemănătoare atât fizic cât și online, dar poate fi mai ușor pentru infractori în mediul online deoarece:
- rețelele sociale, platformele de streaming live și camerele de chat le oferă oportunități de a lua contact cu copiii pentru a încerca grooming-ul
- pot crea mai multe identități online și chiar să pretindă că sunt copii și tineri pentru a păcăli copiii adevărați să converseze și să împărtășească informații cu ei
- pot afla multe despre copii înainte de a lua contact, uitându-se la lucrurile pe care copilul le-a postat. Folosind aceste informații, pot planifica cu atenție ceea ce vor spune
- pot contacta foarte repede o mulțime de copii, în speranța că unul va răspunde
Victimele abuzului sunt puțin probabil să spună cuiva că sunt abuzate. Ei pot crede că sunt într-o relație de dragoste sau de prietenie sau că nu au de ales. De aceea, este vital să fim capabili să identificăm semnele exploatării sexuale a copiilor.
Pot exista multe motive pentru schimbarea comportamentului unui copil sau al unui tânăr, dar dacă observi o combinație de semne îngrijorătoare, este timpul să cauți ajutor sau sfat.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.