Cele 5 limbaje ale iubirii la copii

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Iubirea se poate manifesta in multe feluri, iar in calitate de parinti, este important sa le recunoastem, pentru a raspunde intr-un mod potrivit. Gary Chapman si Ross Campbell sunt doi psihologi care au descris cinci limbaje ale iubirii in relatia parinte-copil: ATINGEREA, CUVINTELE, TIMPUL DE CALITATE, CADOURILE si SERVICIILE SAU FAVORURILE.

In cadrul acestui articol ne-am propus sa le analizam pe rand si sa venim cu indrumari pentru parinti:

-atingerea: copilul cu acest limbaj cere sa fie imbratisat, prefera sa doarma in bratele parintilor, sa fie mangaiat;

Indrumari pentru parinti: ofera-i imbratisari frecvente, tine-l de mana, cititi impreuna povesti, pupa-l pe frunte sau pe obraji.

„Stiu ca mama/tata ma iubeste fiindca ma imbratiseaza.”

-cuvintele: copilul cu acest limbaj se bucura cand primeste laude/complimente, este motivat de replici incurajatoare (ex: Bravo!);

Indrumari pentru parinti: spune-i ca il iubesti, ofera-i complimente, scrie-i bilete de incurajare, lauda-l in fata celorlalti, foloseste cuvinte de alint.

„Stiu ca ma iubesc parintii fiindca imi spun asta mereu.”

-timpul de calitate: copilul cu acest limbaj prefera sa petreaca timpul impreuna cu parintii, avand diferite activitati (ex: gatit, curatenie, cumparaturi); te roaga sa te joci cu el, sau sa stai langa el atunci cand se joaca;

Indrumari pentru parinti: rezerva-ti timp doar pentru el, pregateste activitati speciale pentru el, faceti diverse lucruri impreuna (ex: mancati, sau cititi impreuna).

„Stiu ca ai mei ma iubesc fiindca le place sa facem lucruri impreuna.”

-cadourile: copilul cu acest limbaj este entuziasmat atunci cand primeste cadouri, in special in zilele cu o importanta deosebita – chiar daca nu au o valoare materiala foarte mare;

Indrumari pentru parinti: fa-i uneori mici surprize sub forma unor cadouri simbolice, cumparati impreuna cadouri, lasa-i un cadou atunci cand pleci de acasa.

„Parintii mei ma iubesc fiindca au grija sa nu imi lipseasca nimic.”

-serviciile sau favorurile: copilul cu acest limbaj se bucura cand primeste ajutor la diverse activitati (ex: teme, sarcini casnice, proiecte etc.);

Indrumari pentru parinti: ajuta-l la treburile casnice si la teme, invata-l sa faca favoruri la randul lui pentru altii.

„Stiu ca parintii mei mai iubesc pentru ca ma ajuta la temele si proiectele pentru scoala.”

Primul si cel mai important lucru pe care il putem face noi, parintii, pentru a asigura sanatatea emotionala a copiilor nostri este sa le oferim iubirea de care au nevoie. Pentru ca un copil sa se simta iubit, trebuie sa invatam sa vorbim limbajul sau unic de iubire. Fiecare copil are un fel special de a percepe iubirea.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.