Cele 5 limbaje ale scuzelor

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Se întâmplă să greșim atât în relație cu noi înșine, cât și cu cei din jurul nostru, inclusiv copiii. Deși pare simplu, a ne cere scuze reprezintă un proces mai complex. Este important să învățăm cele cinci limbaje ale scuzelor și să le vorbim fluent. Potrivit lui Chapman și Thomas, cele cinci limbaje ale scuzelor sunt:

  • exprimarea regretului
  • acceptarea responsabilității
  • realizarea restituirii
  • schimbarea comportamentului
  • solicitarea iertării

Exprimarea regretului

Pentru cei mai mulți oameni, scuzele nu sunt chiar scuze decât dacă aud cuvintele „Îmi pare rău”. Pentru mulți dintre noi, ca să iertăm cu adevărat, trebuie să vedem că persoana care ne-a rănit regretă ceea ce a făcut. Acesta este cel mai esențial element al unei scuze, conform autorilor Chapman și Thomas.

Acceptarea responsabilității

Cu toții putem găsi motive întemeiate și explicații pentru comportamentul nostru. Oricare ar fi motivul, nu schimbă faptul că ceea ce am făcut a fost greșit, sau dăunător pentru copil.

În timp ce acest element al scuzelor este similar cu exprimarea regretului, mulți dintre noi, de asemenea, trebuie să audă recunoașterea responsabilității. Cineva ar putea spune „Îmi pare rău că ți-am făcut rău”, dar în multe cazuri este important pentru noi să acceptăm responsabilitatea pentru că am provocat răul (ex:”Am greșit când am țipat la tine”).

Realizarea restituirii

Așa cum explică Chapman și Thomas în cartea lor, uneori doar exprimarea regretului și asumarea responsabilității pentru acțiunile noastre nu este suficient…de aceea este necesară restituirea.

Un exemplu bun este atunci când un copil sustrage o jucărie de la un alt copil. Nu încurajăm doar copilul să-și ceară scuze, de asemenea, încurajăm copilul să returneze jucăria sustrasă.

Schimbarea comportamentului

O scuză își pierde sinceritatea dacă nu îi oferi persoanei dragi nicio asigurare că vei încerca să nu mai faci aceeași greșeală. O scuză sinceră cere ca persoana să-și verbalizeze dorința de a nu mai răni niciodată în acest fel.

Chapman și Thomas sugerează ca, pe lângă faptul că îi spuneți persoanei dragi, în cazul de față copilul că doriți să vă schimbați, faceți un plan pentru a asigura succesul.

Solicitarea iertării

Acest ultim element al unei scuze poate fi cel mai greu, dar pentru mulți oameni este și cel mai important. Solicitarea ca cineva să te elibereze de vină este un lucru puternic și, în cele din urmă, îi va elibera pe amândoi, atât pe părinte, cât și pe copil.

Chapman și Thomas explică faptul că a cere iertare este dificil pentru cel care întreabă, deoarece înseamnă renunțarea la controlul asupra relației, acceptarea posibilității de respingere și totodată recunoașterea eșecului.

La fel, este dificil pentru mulți dintre noi să iertăm, deoarece poate însemna adesea renunțarea la simțul nostru de dreptate. Dar, în ciuda dificultății, spunând de fapt cuvintele „Mă vei ierta?” a dovedit pentru mulți oameni că este secretul vindecării și reînnoirii relației.

Așadar, aveți grijă de relația pe care o aveți cu propriul copil și nu uitați faptul că acesta învață prin expunere la comportamentul părinților…poate fi o lecție bună!

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.