Comportamentul rebel al copiilor se manifestă de obicei în moduri diferite, în funcție de vârsta lor. Pe măsură ce cresc, apar multe schimbări, multe dintre ele fiind determinate de definirea identității lor.
Există două etape de rebeliune la copii, perioada cuprinsă între 2 și 6 ani, respectiv adolescența. În fiecare dintre aceste etape, copilul sau adolescentul dorește să-și exercite și să-și impună voința.
Aceste etape ale rebeliunii sunt într-un fel necesare, deoarece în ele copilul își formează personalitatea, identitatea, individualitatea.
Este esențial să acceptam și să înțelegem rebeliunea copilului, dar și să știm ce să facem, după caz. Este important să-l înțelegem pe copil, să-l ascultăm, să-i oferim dragoste. Chiar dacă sunt mici, ei sunt capabili să coreleze ceea ce fac cu ceea ce li se cere. Trebuie să-ți folosești toată răbdarea și să răspunzi cu calm și control.
Strategii pentru controlul comportamentului rebel:
1.Stabilirea unor reguli și sancțiuni clare
Dacă in cadrul familiei copilul este obișnuit atât cu reguli, cât și sanctiuni dacă nu le respectă, îi va fi mai ușor să se simtă în siguranță. Acest lucru nu înseamnă că el nu le va contesta niciodată.
2.Nu accepta un comportament necorespunzător
Rebeliunea copilului tău este accentuată atunci când, ca părinte, asociezi comportamentul nepotrivit cu râsul. Oricât de amuzant pare, în acel moment vei trimite copilului tău un mesaj dublu și perturbator. Drept urmare, îi vei pierde treptat respectul.
3.Consolidarea comportamentelor pozitive
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții este evidențierea comportamentelor negative față de cele pozitive. Lăudați copilul pentru lucrurile bune pe care le face.
4.Arată dragoste necondiționată
Chiar dacă cel mic eșuează din nou și din nou, el știe că poate conta întotdeauna pe iubirea ta. Explică-i că disconfortul tău se datorează modului în care acționează. Pune-te în pantofii lui, înțelege-l și ascultă-l. Evită să țipi la el și încearcă să îți păstrezi calmul.
5.Oferă alternative
Oferirea de alternative îi ajută să se afirme pozitiv în fața evenimentelor. De asemenea, contribuie la dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor în viața adultă. Oferirea de alternative poate include, printre altele și negocierea – de exemplu, se poate uita la TV, dacă își face temele mai întâi.
6.Folosește un limbaj pozitiv
Limbajul pozitiv este mult mai eficient decât limbajul negativ. Limbajul pozitiv nu promovează atitudinea sfidătoare pe care o produc interdicțiile. Nu te concentra asupra a ceea ce copilul nu ar trebui să facă.